• 250 g brambor
  • 40 g hrubé mouky
  • 30 g krupice
  • 1 vejce
  • 50 g švestkových povidel
  • 30 g strouhaného perníku
  • 30 g rostlinného másla
  • 30 g strouhanky
  • 30 g moučkového cukru
  • sůl

Brambory uvaříme ve slupce doměkka a necháme vychladnout. Pak je oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle, přidáme hrubou mouku, krupici, vejce, špetku soli a zpracujeme tuhé těsto. Utěrku pomoučíme a na ní z těsta vyválíme plát asi 1 cm silný. Potřeme ho povidly, posypeme strouhaným perníkem a pomocí ubrousku těsto zarolujeme.

Závin zabalíme do ubrousku, na obou koncích ho zavážeme nití a zvolna vaříme ve vodě asi 15 minut. Roládu vyjmeme, sundáme ubrousek a krájíme ji pomocí nití na plátky. Strouhanku opečeme nasucho v teflonové pánvi a ještě teplou smícháme s moučkovým cukrem. Touto směsí posypeme plátky rolády na talíři a přelijeme je rozpuštěným máslem.

Žlučník nikdy nespí

Žlučníkové záchvaty se dostavují nejčastější v noci, a to jako důsledek konzumace nevhodného nebo velkého množství jídla přes den, případně nadměrné fyzické námahy. Při současné infekci v oblasti žlučových cest může dojít k akutnímu zánětu provázeném teplotou, třesavkou, zimnicí a bolestmi. Více o zánětu žlučníku se dozvíte v zajímavém článku.

Riziko vzniku žlučníkových kamenů snižuje, když výrazně omezíte přísun živočišných tuků. Na to je zapotřebí dbát už při výběru surovin a tepelném zpracování. Když maso, tak jen libové, nejlépe telecí, kuřecí, krůtí nebo králičí. A rozhodně se vyhýbejte čerstvému chlebu a pečivu.