• 200 g červených fazolí v syrovém stavu
  • špetka soli
  • 1 menší cibule
  • 3-4 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • majoránka
  • bazalka

Luštěniny uvaříme dle návodu. Na olivovém oleji osmahneme nakrájenou cibuli a promícháme s uvařenou luštěninou, osolíme.

Ponorným mixérem rozmixujeme na hladkou pomazánku. Dle hustoty přidáme panenský olivový olej.  Můžeme dochutit česnekem, či bylinkami.

Přečtěte si také: Příznaky celiakie se mění podle věku na ordinace.cz

Únavu může vyvolávat lepek

Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku

Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků.

.