- 750 g jahod
- 1/2 citronu
- 3 bílky
- 100 g cukru
- 100 g nízkotučného tvarohu
Jahody omyjeme a očistíme arozmačkáme vidličkou. Citrón vymačkáme a šťávu smícháme s jahodami.
Bílek ušleháme za postupného přidávání cukru do tuha a s tvarohem jej opatrně vmícháme do jahod.
Ozdobíme jahodami a podáváme.
Přečtěte si také:
Můžeme se zdravou stravou vyvarovat střevních zánětů?
na Ordinace.cz
Únavu může vyvolávat lepek
Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku
Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků..