• ½ kuřete
  • 80 g oleje
  • 50 g cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 50 g žampionů
  • Mletý černý pepř
  • 100 ml bílého vína
  • 20 g rajčatového protlaku
  • 1 rajče
  • 2 vejce
  • 10 g másla
  • Sůl
  • Petrželová nať

Kuře očistíme, omyjeme a rozdělíme na porce. Na oleji smahneme nakrájenou cibuli a rozetřený česnek, přidáme kousky kuřete, osolíme, okořeníme a pomalu opečeme. Mezitím očistíme a pokrájíme žampiony, podusíme je na druhé půlce oleje, přidáme ke kuřeti, podlijeme vínem, přidáme rajčatový protlak, pokrájené rajče, promícháme, povaříme a dochutíme. Porce kuřete dáme na talíř, polijeme omáčkou a obložíme míchaným  vejcem a petrželovou natí.

 

 

Únavu může vyvolávat lepek

Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku

Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků.

.