• 250 g dýně hokkaido
  • 80 g mrkve
  • 80 g brambor
  • 3 šalotky
  • 1 cm kořene zázvoru
  • stroužek česneku
  • 1 malá chilli paprička
  • řepkový olej
  • 2 lžičky mletého kari
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 150 ml kokosového mléka
  • mořská sůl, pepř
  • 4 plátky uzeného lososa
  • najemno nasekaná petrželka

Dýni očistíme a i se slupkou nakrájíme na kostičky. Mrkev a brambory oloupeme a nakrájíme také na kostičky. Na řepkovém oleji krátce orestujeme nadrobno nakrájené šalotky, přidáme dýni, mrkev, brambory, na plátky nakrájený česnek a zázvor a podusíme. Chilli papričku rozkrojíme, odstraníme semínka a nakrájíme na jemné proužky. Přidáme ji do směsi a podusíme. Přimícháme mleté kari a krátce podusíme. Zalijeme zeleninovým vývarem a kokosovým mlékem. Necháme 20 – 25 minut povařit, poté rozmixujeme a dochutíme solí a pepřem.

Lososa nakrájíme na proužky.

Polévku naservírujeme do nahřátých talířů, přidáme uzeného lososa a ozdobíme petrželkou.

Přečtěte si také:

Vysoký cholesterol může zkrátit život i dětem

na Ordinace.cz

Vysoké hladině cholesterolu můžeme předcházet. Stačí vyhýbat se cigaretám, zdravě se hýbat a vynechat z jidelníčku potraviny plné cholesterolu a nezdravých živočišných tuků.