• 1 kg jablek
  • 100g másla
  • 80 g třtinového cukru
  • 1 citron
  • 0,05l brandy
  • 100g sekaných vlašských ořechů

Jablka rozčtvrtíme, zbavíme jádřinců a pokrájíme. V dostatečně velké nádobě rozpustíme máslo, přidáme nakrájená jablka, cukr, nadrobno nastrouhanou citronovou kůru a šťávu z jednoho citronu. Všechno promícháme, přiklopíme a podusíme, dokud jablka nezměknou.

Potom pokličku odstraníme a dál vaříme, dokud se šťáva neodpaří.

Na úplný závěr přidáme brandy, poté už nevaříme. Přidáme nahrubo posekané ořechy a necháme vychladnout.

Buďto můžeme marmeládu uchovat v lednici pro přímou spotřebu a podávat kupříkladu s lívanci anebo palačinkami, nebo lze horkou marmeládou naplnit sklenice, zasterilizovat (přibližně 20 minut při 80 °C) a uložit k delšímu uskladnění.