• 300g brambor
  • 60g hladké mouky
  • 300g mléka
  • 40g zakysané smetany
  • 1 žloutek
  • bobkový list
  • nové koření
  • sůl
  • ocet

Očištěné brambory nakrájíme na malé kostičky a společně s bobkovým listem i novým kořením dáme vařit do studené osolené vody.

Jakmile jsou brambory skoro měkké, přidáme mléko a rozšlehanou mouku a dále povaříme.

Vyjmeme bobkový list i nové koření a podle chuti okyselíme octem. Na závěr ještě přidáme smetanu s rozmíchaným žloutkem.

Polévku lze rovněž podávat i rozmixovanou.

Samotný vápník nestačí

Vápník hraje klíčovou roli v prevenci proti vzniku zloděje kostí neboli osteoporózy. Rozhodně bychom ale neměli zanedbávat příjem dalších „zázračných“ prvků, mezi něž patří vitamín D, hořčík, zinek a třeba vitamín K.