• 1 kg srnčí nebo jelení kýty
  • 340 g čerstvých amerických brusinek
  • 1 lžička kuliček jalovce
  • 1 lžička fenyklových semínek (pokud máte)
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 750 ml brusinkového nektaru
  • 5 šalotek
  • 4 stroužky česneku
  • 200 g mrkve
  • 3–4 lžíce másla
  • sůl, pepř
  • 3 lžíce hnědého cukru
  • 250 ml tmavého piva
  • 250 g hub, např. lišek
  • 1 svazek pažitky

Kýtu nakrájejte na kostky velké 2–3 cm. Jalovec i fenykl nasekejte nahrubo nebo rozdrťte v hmoždíři. Maso smíchejte s kořením a lžící oleje. Šalotky, česnek a mrkev oloupejte a nasekejte na kostičky.

Maso opékejte zprudka na zbylém oleji 2–3 minuty. Přidejte lžíci másla a nechte zpěnit. Přidejte zeleninu nakrájenou na kostičky a brusinky. Lehce osolte, opepřete a posypte hnědým cukrem. Krátce opečte a poté zastříkněte pivem. Tekutinu zredukujte a znovu zastříkněte pivem. Opakujte, dokud nespotřebujete všechno pivo (trvá to asi 20–25 minut).

Ragú podlijte brusinkovým nektarem a duste doměkka 45 minut. V závěru by měla být tekutina hustá. Pokud je omáčka ještě řídká, povařte pár minut bez pokličky. Mezitím očistěte houby. Pažitku nakrájejte na krátké kousky. Houby opečte na troše másla asi 3 minuty a často je přitom míchejte. Posypte pažitkou. Zbylé máslo vmíchejte k ragú, ochuťte a podávejte s houbami.

Tip:  Jako příloha se hodí polentové noky:

500 ml mléka přiveďte k varu se 120 g másla, 1/2 lžičky soli a trochou muškátového oříšku. Za stálého míchání vmíchejte 175 g jemné kukuřičné krupice. Teplotu snižte a za stálého míchání vařte, dokud se směs nezačne dobře oddělovat ode dna. Dejte do misky.

Vmíchejte postupně 2 vejce, dokud se směs nespojí. Nechte vychladnout za občasného promíchání. Pomocí lžíce vykrajujte ze směsi nočky a vhazujte je do právě odstavené osolené vroucí vody. Nočky ve vodě ponechte 10 minut a sceďte. Podávejte sypané opraženou strouhankou.

 

Zdroj:Cranberry Marketing Committee

Zdravé recepty rozhodně nejsou méně chutné, než ostatní.