• Těsto:
  • 260 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 125 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 1 lžíci studené vody
  • strouhaná citronová kůra
  • špetka soli
  • Náplň:
  • 400 g měkkého tvarohu
  • 3 hrušky
  • 150 g bílého nízkotučného jogurtu
  • 2 vejce
  • 75 g krupicového cukru
  • 70 g třtinového cukru
  • lžička citronové šťávy
  • 1/2 lžičky strouhané citronové kůry

Prosejeme mouku s cukrem, přidáme změklé máslo,  špetku soli, citronovou kůru, žloutek a lžíci vody a vypracujte vláčné těsto, které zabalíme do mikrotenové fólie a necháme půl hodiny odležet v chladu.

V míse smícháme tvaroh s jogurtem. Vyšleháme vejce s oběma druhy cukru a vmícháme je do jogurtové hmoty. Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme je podélně na šestiny a smícháme s citronovou kůrou a šťávou.

Těsto rozválíme mezi dvěma fóliemi na plát a vyložíme jím pekáček vyložený pečícím papírem. Na těsto nalijeme jogurtovou náplň, rozložíme na ni nakrájené hrušky a koláč vložíme do trouby vyhřáté na 210 °C. Po 15 minutách snižíme teplotu na 150 °C a koláč dopečeme asi 20 minut dozlatova.

Přečtěte si také: Děti, které nesnídají, se hůř učí na ordinace.cz

Samotný vápník nestačí

Vápník hraje klíčovou roli v prevenci proti vzniku zloděje kostí neboli osteoporózy. Rozhodně bychom ale neměli zanedbávat příjem dalších „zázračných“ prvků, mezi něž patří vitamín D, hořčík, zinek a třeba vitamín K.