• 200 g chřestu
  • 60 g pomeranče
  • 50 g netučného jogurtu
  • 50 g šlehačky
  • 20 g rajčatového kečupu
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • Špetka kari
  • Sůl
  • ½ malé lžičky cukru
  • 2 listy hlávkového salátu

Očištěný chřest svážeme do svazečku, vložíme do vařící osolené vody a uvaříme doměkka. Po uvaření chřest vyjmeme, nakrájíme na kousky, pokapeme citrónovou šťávou a necháme vychladnout. Jogurt smícháme s citrónovou šťávou, solí, cukrem, kari, kečupem a dobře rozmícháme. Nakonec do zálivky zlehka vmícháme ušlehanou šlehačku. Na dno koktejlových sklenic dáme proužky nakrájené z křehkých listů dobře opraného salátu, doplníme chřestem, přelijeme zálivkou a ozdobíme dílky z pomeranče. Koktejly podáváme vychlazené.

 

Diabetik nemusí držet přísnou dietu

Dnes existují dva přístupy k dietě při tomto onemocnění. První – konzervativní – nařizuje nekompromisní zásady životosprávy. Diabetici mají přísný režim a zcela se vyhýbají sladkým jídlům i příliš kalorické stravě.

Moderní poznatky ale umožňují přistupovat ke stravování trochu jinak, volněji. Toto pojetí má však také své zákonitosti, nemocný musí velice dobře znát svůj organismus, hlavně si musí častěji měřit glykemii a znát reakce na různá jídla. Za těchto podmínek si může dovolit v podstatě jakoukoli rozumnou stravu, dokonce i sladkosti, pokud za to "zaplatí" dostatkem pohybu a správnou kompenzací. Více se dozvíte v tomto článku.