Chřest jsou mladé výhonky evropské rostliny, pěstované asi ve dvaceti odrůdách. Je bohatý na křemík, má vysoký obsah fosforu a dost draslíku, sodíku, manganu a železa. Obsahuje více než 90 % vody a syrový má silně čisticí vlastnosti. Působí hlavně na ledviny a močový měchýř. Prodává se chřest zelený a bílý.

Chřest je v našich kuchyních neprávem opomíjený, avšak labužníky vyhledávaný. Tato nízkokalorická pochoutka se báječně hodí pro přípravu dietních pokrmů. Chřest před úpravou svážeme, dole seřízneme a vaříme pokud možno kolmo postavené v osolené vodě cca 10 – 15 minut. Hlavičky by měly vyčuhovat těsně nad hladinou, jsou na rostlině nejcennější a nejchutnější.

Připravovat se má pouze chřest čerstvý, každý den po sklizni znamená úbytek 10 až 20 % vody, a proto chřest od konce dřevnatí a je nepoužitelný. Chřest dobré kvality má mít v průměru minimálně 10 mm, hlavička musí být pevně uzavřena. Starý chřest má šedé, zaschlé řezné plochy. Správný kuchař nikdy chřest neskladuje. Je-li to však nezbytné, vložte ho do mikrotenu nebo do vlhké osušky a uložte v ledničce v části vyhrazené pro zeleninu. Nejdéle ho však uchovávejte do příštího dne.

Velice chutný je vařený chřest politý na talíři horkým máslem a sypaný opraženou strouhankou. Jako příloha jsou výborné nové brambory.

Chřest je především zelenina sezónní (květen až červen). K dostání je i konzervovaný, ale někomu připadá bez chuti. Někdy je lepší koupit chřest mražený.

Nejčastěji se podává s teplým máslem nebo studený vařený s kyselou omáčkou. Připravují se z něj také polévky, nákypy a další pokrmy. Čerstvý je k dostání převážně na jaře a v létě.

Zdroj: Zelinářská unie Čech a Moravy

Jistě už jste slyšeli, že pokud chcete zdravě jíst, neobejdete se bez zeleniny. Ve spolupráci se Zelinářskou unií Čech a Moravy jsme pro vás připravili seriál, ve kterém vám představíme jednotlivé druhy zeleniny - jejich vliv na zdraví, rady jak je vybrat, uchovávat, ale i tipy na přípravu v kuchyni.