Nedostatek energie, ale zato dostatek podzimního splínu nám pomůže odstranit třeba čaj MatchaTea, který je nabitý vitamíny a dalšími zdraví prospěšnými látkami.

Nahraďte kávu zeleným čajem MatchaTea

Pokud bojujete s únavou, zapomeňte na chvíli na kávu, energetické nápoje a jiné povzbuzovače. Pokud to totiž budete s kávou přehánět, dostaví se naprosto opačný efekt – budete nervózní a vaše schopnost soustředění se razantně sníží. Připravte se raději na podzimní neduhy pitím tradičního čaje MatchaTea.

Hlavní důvody, proč bychom si na podzim měli dopřávat MatchaTea

1. Zvýšení energie a výdrže

MatchaTea obsahuje theiny a theofylin, které dodávají tělu energii postupně po dobu několika hodin. Látky pomáhají oddalovat únavu a pocit vyčerpanosti. Oproti jiným stimulantům nemají vedlejší účinky. Člověka neprovází nervozita či jiné nepříjemné stavy.

2. Posílení imunity

Podzim je tradiční období chřipek, nachlazení a onemocnění dýchacích cest. Prevencí je konzumace dostatku ovoce, zeleniny, odpočinek i hygiena. Veřejně dostupné výzkumy ukázaly, že katechiny (až 60 procent tvoří EGCG – epigalokatechin galát) v MatchaTea mají antibiotické vlastnosti, které podporují celkové zdraví člověka. Mohou odvrátit vznik virových onemocnění, jako je právě chřipka či nachlazení. Jediná miska zeleného čaje poskytuje dostatečné množství draslíku, vitamínů A a C, železa, bílkovin a vápníku.

3. Dobrá nálada

Uvolněnost a dobrou náladu má na svědomí aminokyselina L-theanin. Zvyšuje totiž hladinu dopaminu a serotoninu. Látka se vyskytuje téměř výhradně jen v zelených lístcích čajovníku. Výsledkem je snížení úzkosti a podpora dobré nálady a mozkových alfa vln, které jsou znatelné ve stavu bdělosti a momentech bez námahy.

4. Udrží paměť a koncentraci

Přes více než tisíc let používají mniši zen buddhismu MatchaTea k meditacím i uvolnění. Aminokyselina L-theanin obsažená ve stoprocentním zeleném čaji z Japonska přirozeně zlepší duševní bdělost a soustředění a zlepšuje paměť.

5. Podpora trávení

Matcha podporuje schopnost Vašeho těla spalovat jídlo 4x rychleji než za normálního stavu. Protože jsou listy pěstované ve stínu, jsou mnohem zelenější a tím pádem obsahují nepoměrně více chlorofylu než běžný zelený čaj.

Matcha pomáhá snížit cholesterol a cukr v krvi. Samotný Matcha neobsahuje žádný cukr, čili na glykemickém indexu dosahuje nulové hodnoty, přičemž v jedné čajové misce čaje Matcha najdeme až 3 gramy vlákniny.

6. Detoxikace organismu

Matcha má výrazné detoxikační účinky vyplývající právě z množství chlorofylu, který eliminuje těžké kovy a chemické sloučeniny v těle.

Příprava čaje

Příprava čaje je odlišná od běžného sypaného čaje. Tím, že je čaj mletý, je třeba jej poctivě rozmíchat metličkou v misce nebo použít šejkr. MatchaTea lze připravit rovněž zastudena či do ovocných koktejlů nebo při vaření. Prášková podoba najde místo v zákuscích, roládách i omáčkách. Lze jej přidat do moučníků, perníku, bábovek, záleží na fantazii. I menší množství zabarví pokrm a přidá zdraví prospěšné látky. K výrobě čaje dobře poslouží MatchaTea šejkr. S ním je příprava jednodušší. Do šejkru stačí nasypat porci MatchaTea a přilít vodu. Poté pořádně protřepat. Před otevřením je důležité nejdříve odpustit páru horním víčkem.

Pokouší se o vás chřipka?

Připravte si horký Matcha Tea, přidejte nastrouhaný zázvor a lžičku medu.

Přečtěte si také:

Jak nedat chřipce šanci

na Ordinace.cz