Pacienti se sníženou imunitou, například během chemoterapií, by měli dávat pozor na skladbu svého jídelníčku i proto, že mají sníženou odolnost organismu vůči bakteriím, plísním, virům a parazitům.

„Nemocní mohou být ohroženi vznikem infekce mimo jiné i v souvislosti s příjmem stravy, zvláště při nedodržování základních hygienických pravidel. Zvlášť výrazně se tento problém objevuje u nemocných léčených pro zhoubné krevní onemocnění, u kterých chemoterapie, popřípadě radioterapie před transplantací kostní dřeně nebo periferních kmenových buněk, způsobuje značný pokles bílých krvinek. Proto doporučujeme po dobu léčby stravu s nízkým obsahem mikroorganismů a dodržování některých pravidel při používání potravin,“ uvádějí Tamara Starnovská, Jaroslava Pavlíčková a Dana Hrbková v příručce, kterou věnovali onkologickým pacientům. Nutriční specialisté varují především před nebezpečím špatně skladovaných potravin:

  • Teplá jídla po uvaření nenechávejte na plotně, ale rozdělte je na porce a uložte do chladničky.
  • Nikdy neuchovávejte potraviny v neprodyšných igelitových či mikrotenových sáčcích, toto prostředí podporuje nárůst plísní.
  • Nekonzumujte potraviny s prošlou záruční lhůtou.
  • Vyhýbejte se potravinám s obsahem plísní (například sýry s plísní).
  • Pokrmy s vejci jezte pouze dobře tepelně upravené.
  • Ovoce a zeleninu před jídlem dobře umyjte, nejlépe oloupejte.

Rizikovými potravinami jsou:

  • Syrové mléko (přímo od krávy, kozy nebo ovce, z farmy nepasterizované apod.).
  • Dlouho otevřené krabicové mléko skladované v chladničce.
  • Mléčné výrobky s živými kulturami a bakteriemi mléčného kvašení.
  • Plísňové sýry – niva, hermelín; zrající sýry – romadůr, syrečky apod.
  • Domácí uzené maso a uzené ryby.
  • Syrové a polosyrové maso – tatarský biftek, carpaccio, steak.
  • Jídla z velkoprodukce – hotová sekaná, tlačenka. Problémem jsou hlavně proto, že mohou jednak rychle podléhat zkáze a také mohou být druhotně kontaminovány při skladování či manipulaci s nimi, a to hlavně ve společných prostorách se syrovým masem.
  • Uzeniny s plísní na obalu – maďarské salámy.
  • Uzeniny vyráběné sušením syrového masa – poličan, herkules, lovecký salám, čabajka apod.
  • Krájené salámy – kvůli riziku špatné hygieny kráječů, skladování ve vitrínách při nevhodné teplotě, manipulaci prodavače (nečistota rukou), to vše může způsobit problém.
  • Uzené a marinované ryby jako například pečenáče a zavináče, ale i syrové ústřice, některé plody moře i suši.
  • Syrová vejce – vejce vařená „naměkko“, míchaná a nedostatečně tepelně upravená.
  • Špatně skladované pečivo v igelitových sáčcích, jelikož může obsahovat plísně.
  • Zelenina konzervovaná kvašením – zelí, nakládaná zelenina.
  • Syrová zelenina, která nelze dobře umýt a oloupat – hlávkový salát, cibule, česnek.
  • Ovoce, které nejde dobře umýt a oloupat – jahody, švestky, třešně, hrozny atd., z jablek je zapotřebí odstranit stopku i jádřinec.
  • Sušené ovoce, ořechy, mandle, burské oříšky kvůli nebezpečí plísní.
  • Voda ze studny nebo přírodních vodních zdrojů; točené pivo, víno.
  • Koření, které nebylo tepelně zpracováno v pokrmu.
  • Saláty s dresinky.
  • V restauraci si vybírejte jídlo, o kterém víte, že musí být dobře tepelně upraveno a kde nehrozí riziko, že jde o pokrm ohřátý třeba z předchozího dne.

Vědci, kteří se zabývají rakovinou, usuzují, že 30 % onemocnění má přímou spojitost se stravovacím režimem. Stejný podíl na vzniku rakoviny má také kouření, patnáct procent pak dědičnost.