Nemusíte se bát dát si k snídani dvě vajíčka do skla, nebo si dopřá vaječnou omeletu. Odborníci nepotvrzují zakořeněný názor, že každé vejce je přímo nálet cholesterolu. „Vejce, maso a mléčné výrobky jsou zdrojem plnohodnotných bílkovin, které musíme mít ve stravě pravidelně, protože si je náš organizmus neumí vyrobit sám,“ říká nutriční terepeutka Věra Boháčová a dodává: „Vajíčka obsahují také vitamíy A, D, E, sk. B, minerální látky, např. vápník, hořčík, fosfor, draslík, sodík, železo a také lecitin.“

Cholesterol samozřejmě vajíčka obsahují. Nejdepřesně říci, kolik ho v nich je, protože záleží na tom, čím byly krmeny slepice. Obecně ale nutriční tabulky udávají hodnotu 250 mg cholesterolu na jeden žloutek. Denní doporučená dávka pro dospělého je přitom 300 mg cholesterolu pro zdravého člověka.

„I přes to se nekloním k názoru, že byste je měli z jídelníčku zcela vyřadit. Na hladinu cholesterolu v krvi má totiž zásadnější vliv složení tuků v jídelníčku. Než tedy úzkostlivě hlídat příjem vajec, je třeba se zaměřit na příjem dobrých (nenasycených) a špatných (nasycených) tuků. Je zapotřebí si přitom pamatovat, že tuky nasycené – máslo, sádlo, slanina, tučné maso, tučné mléčné výrobky, uzeniny – hladinu cholesterolu zvyšují, zatím co nenasycené tuky – omega 3 a omega 6 obsažené v olejích, margarínech, ořeších, rybách – mají na hladinu cholesterolu a srdečně-cévní systém příznivý vliv,“ připomíná Věra Boháčová.

V souvislosti s omega 3 mastnými kyselinami můžeme zmínit, že na našem trhu jsou k dostání i vejce označovaná jako omega vejce. Díky úpravám v krmných směsích mají mít vyšší obsah prospěšných omega 3 mastných kyselin. Aby mohla být vejce takto označována, musí však splňovat jasná kritéria.

Pokud si budete chystat vajíčka, uvědomte si, že jejich úpravou můžete ovlivnit jejich stravitelnost.

  • nejlépe stravitelná jsou vejce na měkko (opouští žaludek po jedné až dvou hodinách)
  • hůře pak vejce syrová a natvrdo (zůstávají v žaludku dvě a půl až tři hodiny)
  • nejhůře jsou stravitelná vejce smažená na tuku (můžou zůstat v žaludku až šest hodin).

O rizicích vysokého cholesterolu se víc dočtete v tomto článku na Ordinace.cz.

Vysoký cholesterol ničí cévy

Nízké hladiny cholesterolu by měli dosáhnout lidé po infarktu, cévní mozkové příhodě, diabetici  nebo ti, kdo trpí ucpáváním cév dolních končetin.