Ovesné vločky jsou ideální k snídani. Díky tomu, že trávení a vstřebávání ovesného škrobu probíhá pomalu, jsou zdrojem dlouho a rovnoměrně se uvolňující energie. Ovesné vločky a snídaně se dají připravit snadno a rychle. Ideální snídaně pro sportovce, pro děti, pro ženy v těhotenství.

Ovesné vločky obsahují vysoký podíl ovesné vlákniny s vyváženým poměrem vlákniny rozpustné a nerozpustné:
Nerozpustná vláknina zlepšuje trávení a působí preventivně proti zácpě a závažným onemocněním trávícího traktu.
Rozpustná vláknina napomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a působí jako prevence srdečních a cévních onemocnění. Rovněž snižuje hladinu krevního cukru a působí tak jako prevence cukrovky.

Ovesné vločky obsahují v přírodní formě vitaminy skupiny B i E a minerální látky – zejména vápník, hořčík, železo a zinek. Vitamíny skupiny B  jsou nezbytné pro vývoj nervové soustavy, pro paměť a soustředění. Dále pro většinu metabolických procesů, pro tvorbu krve, posílení imunitního systému i pro kvalitní vlasy a nehty, hebkou pleť i jako prevence proti tvorbě vrásek. V podstatě se dá říci, že bez vitaminů skupiny B by nic v organismu neprobíhalo správně. Jsou to právě ovesné vločky, které obsahují vitamin B2 zvyšující odolnost vůči stresu.

Ovesné vločky jsou lehce stravitelné a syté. Osvědčily se jako součást redukčních diet. Nachází se v nich lecitin, důležitý pro výživu nervů, a vitaminy skupiny B, zmírňující stres. Posilují i imunitní systém a znatelně snižují špatný cholesterol LDL.

Ovesné vločky obsahují hodně vitamínu E a flavonoidy, které snižují hladinu cholesterolu a údajně slouží i k prevenci rakoviny, především rakoviny tlustého střeva.

Ovesné vločky jsou snadno stravitelné, výživné, nasytí žaludek a zároveň nastartují metabolismus. Pro získání nutričního maxima a zkrácení doby vaření (varem se ničí částečně nebo zcela celá řada důležitých látek), je vhodné ovesné vločky před konzumací namočit, nejlépe přes noc a konzumovat je k snídani v jogurtu či mléce, společně s rozinkami, skořicí či čerstvým ovocem.

Zařazením ovesných vloček do každodenního jídelníčku snadno pomůžete svému zdraví i štíhlé linii, neboť napomáhají při hubnutí a udržování optimální váhy.

Tak co si zítra k snídani připravit ovesnou kaši:

Ingredience na 1 porci:

* 50 g ovesných vloček

* 100 ml polotučného mléka + 100 ml vody

* 50 g jablka

* mletá skořice

Postup: Nepražené ovesné vločky smícháme s mlékem a vodou a vaříme doměkka, asi 4 minuty. Poté ozdobíme nakrájeným nebo nastrouhaným jablkem a posypeme mletou skořicí.

Proč ženy tloustnou? Čtěte v článku na ordinace.cz.

Naučíme vás žít zdravěji.