Šípky jsou opravdu takovou malou přírodní lékárnou. Pomáhají nám při nachlazení, chřipce a respiračních problémech a při zánětech močových cest. Jsou přírodním lékem při krvácení dásní a proti paradontóze, zpevňují cévy a ulevují od bolesti křečových žil. Šípky zásobují naše buňky kyslíkem a zlepšují naše soustředění i nervovou soustavu.

Šípky obsahují velké množství vitamínu C, což se hlavně v tomto období velice hodí. Pravidelné pití šípkového čaje dodá tělu potřebné vitamíny a tím povzbudí imunitní systém i látkovou výměnu. Díky kombinaci vitamínu C, vápníku a rutinu, které šípky také obsahují, jsou skvělým přírodním prostředkem, který pomůže při léčbě paradentózy a onemocnění dásní. Podle vědeckých studií má šípek i antioxidační účinky a tlumí bolest při zánětlivých onemocněních, například bolestech zad či revmatických potížích.

Kromě vitamínu C je šípek přírodním zdrojem vitamínů A, B či E, které jsou známy jako antioxidanty. Šípek je také bohatý na zdraví prospěšné minerální látky. Nejvíce jsou zastoupeny hořčík, vápník a železo. Díky hořčíku nás šípek uklidní ve stresových situacích, zlepší náladu a jeho dlouhodobé používání je spojováno se zkvalitněním spánku a snížením výskytu úporných bolestí hlavy. Zároveň zvyšuje využití bílkovin a okysličení organizmu, čímž zlepšuje paměť i soustředění. Vápník, který je známý jako tvůrce našich kostí a zubů, ze šípku udělal důležitý lék na osteoartrózu a díky železu zase šípek pomáhá v boji s únavou. Šípek je také často využíván při léčbě cévních a srdečních onemocnění, kdy zpevňuje stěny cév a mírní bolesti žil, protože obsahuje rutin.

Pravidelné pití šípkového čaje dodá tělu potřebné vitamíny a tím povzbudí imunitní systém i látkovou výměnu. Díky kombinaci vitamínu C, vápníku a rutinu, které šípky také obsahují, jsou skvělým přírodním prostředkem, který pomůže při léčbě paradentózy a onemocnění dásní. Podle vědeckých studií má šípek i antioxidační účinky a tlumí bolest při zánětlivých onemocněních, například bolestech zad či revmatických potížích.

Preventivně, nebo při nachlazení i chřipce a respiračních problémech můžeme znásobit účinek šípků, pokud si připravíme čaj se šípky i s lipovým květem a dosladíme ho po částečném vychlazení medem. Šípkový čaj se má podávat vždy čerstvý.

Šípek je součástí lidového léčitelství a písemné zmínky o jeho blahodárných účincích se objevily již v 11. století. Přestože je v této souvislosti šípek vnímán jako zaručený zdroj vitamínu C, který je skvělou prevencí nachlazení, ale i zlepšuje kvalitu kůže a šlach, šípkový růžový olej patří mezi vůbec nejstarší kosmetické prostředky. Pleti dodává mladistvý vzhled, zvyšuje její pružnost a zpomaluje tak projevy stárnutí. Ne nadarmo byl šípek slovanskými národy vnímán jako květ krásy, půvabu a mladosti.

Přečtěte si také:

Rýma a záněty vedlejších nosních dutin: seriál o nemocech dýchacích cest

na Ordinace.cz