Tuk z mořských ryb pozitivně ovlivňuje celou řadu nemocí, brání poškození cév, zlepšuje psychiku a dokonce se hovoří o preventivní funkci na vznik Alzheimerovy choroby. Velmi důležitý je jeho vliv na vývoj plodu v těle matky.

Dostatek omega-3 mastných nenasycených kyselin, které se nejvíce vyskytují v mořských rybách, snižuje riziko onemocnění srdce, atopického ekzému a dalších autoimunitních onemocnění u novorozenců.

Ryby Čechům nechutnají. Bohužel

„Přesto, že jsou omega-3 mastné kyseliny opravdu důležitou součástí našeho jídelníčku, většina Čechů na ně zapomíná. Týdně bychom měli zkonzumovat dvě porce tučných mořských ryb a to vše doplnit rostlinnými oleji a tuky,“ říká odborník na výživu RNDr. Pavel Suchánek a vysvětluje: „Šedesát procent lidského mozku tvoří tuky.  Důležité jsou omega-6 a omega-3 nenasycené mastné kyseliny.“ Nejvýznamnější mastná kyselina patřící mezi omega-6 nenasycené mastné kyseliny je kyselina arachidonová (ARA), zástupcem omega-3 jsou především kyselina dokosahexaenová (DHA). Zatímco kyseliny arachidonové máme ve stravě dostatek, až nadbytek, tak u DHA to opravdu neplatí.

Těhotné mohou ovlivnit budoucí imunitu dítěte

Zejména budoucí maminky by měly dbát na dostatek DHA, protože esenciální mastné kyseliny omega-3 jsou nutné pro vývoj a správnou funkci mozku. Hrají klíčovou roli při rozvoji mozkové kůry, která je nositelem paměti, myšlení, vnímání a v podstatě všech dalších životních funkcí. Podle nejnovějších poznatků mají prokazatelně pozitivní vliv také na činnost mozku. Navíc vysoká koncentrace nenasycených mastných kyselin v mateřském mléce je považována za základ imunity každého novorozence.

 „U dětí podporují správný vývoj mozkových funkcí a pomáhají udržovat koncentraci, v dospělém věku zpomalují stárnutí mozku spojené s rizikem vzniku Alzheimerovy choroby,“ vysvětluje RNDr. Pavel Suchánek.

Aby cévy zůstaly zdravé

Nelze pomíjet působení DHA na dospělé. Rybí tuky pozitivně ovlivňují stav srdce a cév. Je známým faktem, že středomořské národy, které konzumují ryby v mnohem vyšší míře, mají nízký výskyt infarktů. Kromě toho DHA souvisí s psychickým stavem. „V USA sledovali procento sebevražd u vojáků. Prokázali, že čím vyšší koncentrace DHA v červených krvinkách, tím nižší je riziko sebevraždy,“ uvedl RNDr. Pavel Suchánek.

DHA má také pozitivní vliv na nemoci způsobené nadměrnou autoimunitní reakcí (atopický ekzém, astma), snižuje riziko zvýšeného krevního tlaku v těhotenství, chrání klouby budoucích maminek a připisuje se jí také vliv na Crohnovu chorobu.

Nejtučnější je losos

Mořské ryby by se měly stát běžnou součástí našeho jídelníčku. „Musíme ale jíst tučné ryby, například treska nebo filé k nim nepatří,“ upozorňuje odborník na výživu. „Jestliže má někdo alergii na ryby, pak je to s největší pravděpodobností přecitlivělost na bílkovinu nebo na kombinaci bílkoviny a sacharidů, nikoliv na tuk. V takovém případě doporučuje nahradit ryby přípravkem s rybím tukem. Dnes už jsou na trhu kapsle, které nemají pachuť rybího tuku, který jsme konzumovali před několika desetiletími.“

Nejvíce rybího tuku má losos, dál pak makrela, tuňák, pstruh, sardinky, tresčí játra, sleď nebo úhoř. Do margarínů se omega-3 v hojné míře nepřidává, protože rychle žluknou a jsou mírně cítit. Potřebnou DHA obsahuje například lněný olej.

 

Mastné kyseliny v potravinách

kyselina:                                                      zdroj:

Olejová Omega-9 Olivy
Linolová Omega-6 Slunečnice, sója, kukuřice, sezam, vlašské ořechy
Gama-linolenová Omega-6 Pupalka, brutnák, černý rybíz
Arachidonová Omega-6 Vejce, mořští živočichové
Alfa-linolenová Omega-3 Lněná semínka, vlašské ořechy, řepka, sója, dýňová semínka
Eikosapentaenová Omega-3 Makrela, sardinka, sleď, losos
Dokosahexaenová (DHA) Omega-3 Makrela, sardinka, sleď, losos

 

Nejčastější příčina úmrtí

Choroby srdce a cév jsou nejčastější příčinou úmrtí obyvatel České republiky. Na jejich vzniku se podílí mnoho faktorů a mezi nimi samozřejmě najdeme také nevhodný životní styl, špatnou výživu, kouření a obezitu.