Chcete dodržovat zdravý životní styl, ale jedinou možností na teplé jídlo je pro vás restaurační kuchyně? Poradíme vám, jak si z jídelního lístku vybrat ten nejvhodnější pokrm.

„V dražší restauraci je v rámci zdravého stravování dobré si dát jakýkoli steak – hovězí, klokaní, vepřový, kuřecí, krůtí … a k tomu zeleninu ve formě oblohy, salátu, dušené, flambované či grilované zeleniny (rattatouile, dušené fazolky, chřest,aj.),“ radí nutriční terapeutka Dagmar Černá, podle které se však podobné jídlo dá vybrat i v restauracích takzvaného nižšího řádu.

Smažená jídla jednou za čtrnáct dnů

Dagmar Černá tvrdí, že denně bychom měli mít alespoň jedno teplé jídlo, přičemž je vhodnější, aby to byl oběd nebo pozdní oběd, případně teplá večeře, ale lehčího rázu.

Pokud jdete na toto teplé jídlo do restaurace, paní Černá doporučuje zaměřit se v jídelním lísku na pokrmy vařené, dušené, zapékané nebo grilované. „Smažená jídla bychom měli jíst asi jedenkrát za čtrnáct dnů,“ tvrdí nutriční terapeutka.

Polévky raději vývarové

A jak by měl vypadat náš talíř u oběda? „Čtvrtina talíře by měla být bílkovinná potravina (maso, ryba, vejce, luštěnina, sojové maso…), menší polovina by měla být příloha a zbytek by měl obsahovat zeleninu v jakékoliv úpravě (dušená, obloha, salát…),“ říká Dagmar Černá.

Podle nutriční terapeutky je vhodná i polévka, ale raději vývarová. „Ne zahušťovaná zásmažkou,“ upozorňuje Dagmar Černá.

Vynechávat přílohu u hlavního jídla není potřeba. Jen byste měli omezit její množství. „Vhodné přílohy jsou brambory (pro nás důležitý zdroj vitaminu C). Avšak v neosmažené úpravě, tedy vařené, bramborová kaše, pečené na sucho. Dále rýže, těstoviny nebo alternativnější druhy, nicméně zdravé jako jsou pohanka, kus-kus, bulgur a jiné,“ vypočítává Dagmar Černá.

Pro děti restaurační jídla moc vhodná nejsou

V rámci zdravého stravování tedy není jídlo v restauraci pro dospělé tabu. Pro děti však podle Dagmar Černé restaurace moc vhodná jídla nenabízejí.

Když ale přeci jen své ratolesti vezmete na oběd či večeři s sebou, buďte ve výběru menu pro ně opatrní. „Vhodné je pro ně například kuřecí plátek se sýrem a ovocem, dušená rýže, kompot nebo salát (např. mrkvový). Případně nějaké zapečené těstoviny. Zjednodušeně tedy podobná doporučení jako u dospělých, ale hodně záleží na věku dítěte,“ zamýšlí se nutriční terapeutka.

Naučíme vás žít zdravěji.