Už před otěhotněním i v průběhu těhotenství můžete správně složenou stravou udělat mnoho pro zdraví své i svého děťátka. Nezbytné jsou bílkoviny, tuky (správné, s prospěšnými nenasycenými mastnými kyselinami, například tuky z ryb), sacharidy (ve formě škrobu, například brambory, rýže, těstoviny, pečivo), železo a kyselina listová.

Od všeho něco

Přestože tento požadavek je většině maminek naprosto známý a jasný, ne každá mamina se ho snaží splnit. Co si lze představit pod tímto pojmem výživy? Zastoupení základních živin, vitamínů, minerálních látek a stopových prvků.

Pozor na chudokrevnost

Zásadní význam v těhotenstvíkyselina listová. Je významná vedle železa pro krvetvorbu. Její nedostatek u žen vytváří tzv. megaloblastovou anemii (chudokrevnost s přítomností nezralých červených krvinek v kostní dřeni) a navíc hraje významnou roli v prevenci vrozených vývojových vad nervové soustavy. Proto by těhotné ženy měly dostávat denně 400 až 800 mikrogramů kyseliny listové.

Je obsažena v kapustě, brokolici, zeleném salátu, chřestu, špenátu, droždí, sóji, fazolích,cereáliích. Kyselina listová je citlivá na teplotu, světlo a kyslík, proto je vhodné konzumovat čerstvé produkty tepelně nezpracované. I přesto, že je obsažena v mnoha druzích zeleniny, je vhodné ji doplňovat vhodným farmaceutickým preparátem.

Nezapomínejte na

•    ovoce, zeleninu, pro pestrost můžete zkusit i méně tradiční druhy (čerstvý špenát, chřest),
•    maso – zejména ryby a netučnou drůbež, výborné je i maso králičí,
•    přílohy lépe celozrnné (celozrnné těstoviny, rýže natural, celozrnné pečivo),
•    mléčné výrobky – výhodné jsou zejména zakysané
•    a kvalitní tuky rostlinného původu – kvalitní rostlinné oleje a výrobky z nich vyrobené, např. margaríny.

Experimentujte s tím, co vám chutná

Zkoušet můžete i nové lákavé kombinace potravin, které vám mohou pomoci překonat nechutenství v počátcích těhotenství tak časté. Teď je tedy ten správný čas se rozhlédnout po regálech a ochutnat mnohdy opomíjené potraviny, které obsahují cenné živiny.

Výživa v těhotenství

Strava by měla být co nejpestřejší, aby obsahovala všechny potřebné látky pro budoucí matku i miminko. Vyhněte se jednostranným dietám (např. veganství) a soustřeďte se na to, abyste měly dostatek bílkovin, minerálů, mléčných výrobků a zdravých tuků.