• 1 krabička sardinek v oleji
  • 4 vejce
  • 50 g másla
  • 50 g cibule
  • Citrónová šťáva
  • Mletý černý pepř
  • Sůl

Vejce uvaříme natvrdo, vychladlá oloupeme a jemně nastrouháme. Sardinky rozmačkáme vidličkou, cibuli očistíme a jemně nakrájíme. Máslo utřeme se solí do pěny, přidáme vejce, sardinky i s olejem, citrónovou šťávu a dobře promícháme. Nakonec přidáme cibuli.

 

Únavu může vyvolávat lepek

Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku

Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků.

.