• 300 g eidamské cihly
  • 100 g taveného sýra
  • 100 g másla
  • Mletá sladká paprika
  • 1 sterilovaná okurka
  • 100 g sterilované kapie
  • 100 g šunky od kosti nakrájené na tenké plátky

Eidamský sýr vložíme do mikrotenového sáčku, který pevně zavážeme, aby se do něj nedostala voda, a ve vroucí vodě vaříme 15 minut. Horký sýr dáme na alobal o rozměru 29 x 40 cm a rozválíme na obdélník. Tavený sýr, máslo a mletou papriku vymícháme do pěny a nastříkáme na vychladlý sýr. Poklademe okurkou nakrájenou na plátky, kapií nakrájenou na nudličky a plátky šunky.  Pevně svineme do rolády, zabalíme do alobalu a dáme na několik hodin do chladničky ztuhnout. Podáváme nakrájenou na plátky s čerstvou zeleninou.

 

Únavu může vyvolávat lepek

Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku

Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků.

.