• 30g másla
  • 3 lžíce oleje
  • 1kg hovězí kýty nebo plecka
  • 4 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička surového cukru
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 0,5l piva
  • 2 bobkové listy
  • 3 snítky tymiánu
  • 8 plátků bagety
  • 1 lžička dijonské hořčice

V kastrolu rozehřejeme máslo a jednu lžíci oleje. Maso nakrájíme na kostky a po částech zprudka osmahneme. Maso vyndáme, přidáme olej a osmahneme cibuli nakrájenou na kostičky. Smažíme asi 10 minut, pak přidáme prolisovaný česnek a cukr a chvilku podusíme.

Cibuli vybereme a slijeme zpět do hrnce šťávu, kterou maso pustilo. Zahustíme moukou, necháme přejít varem a odstavíme z plotny.

Opatrně přilijeme pivo. Vrátíme na plotnu a zlehka povaříme. Podle chuti osolíme a opepříme.

Do pekáče nebo zapékací misky střídavě navrstvíme maso a cibuli a proložíme bobkovým listem a tymiánem. Přelijeme šťávou, přiklopíme a pečeme v troubě 2,5-3 hodiny při teplotě 150 °C , dokud není maso měkké.

Rozpálíme gril, plátky bagety potřeme z jedné strany hořčicí, bagetu položíme na maso natřenou stranou nahoru a krátce zapečeme pod grilem.

Diabetik nemusí držet přísnou dietu

Dnes existují dva přístupy k dietě při tomto onemocnění. První – konzervativní – nařizuje nekompromisní zásady životosprávy. Diabetici mají přísný režim a zcela se vyhýbají sladkým jídlům i příliš kalorické stravě.

Moderní poznatky ale umožňují přistupovat ke stravování trochu jinak, volněji. Toto pojetí má však také své zákonitosti, nemocný musí velice dobře znát svůj organismus, hlavně si musí častěji měřit glykemii a znát reakce na různá jídla. Za těchto podmínek si může dovolit v podstatě jakoukoli rozumnou stravu, dokonce i sladkosti, pokud za to "zaplatí" dostatkem pohybu a správnou kompenzací. Více se dozvíte v tomto článku.