• 250 g kuřecího masa
  • 1 lžička červené mleté papriky
  • 30 g cibule
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 100 g rýže
  • 20 g oleje
  • 50 g tvrdého sýra 30%
  • Majoránka
  • Zelená petrželová nať
  • Sůl

Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, osolíme a osmahneme na oleji v teflonové pánvi. Poprášíme mletou červenou paprikou, přidáme drobně nakrájenou cibuli, majoránku, rajský protlak, podlijeme vodou a dusíme. Podle potřeby podléváme vývarem. Zvlášť uvaříme rýži. Rýži několikrát opláchneme ve vodě, zalijeme dvojnásobným množstvím vody a dusíme doměkka. Podušenou rýži smícháme s masem, podle chuti osolíme. Na talíři posypeme strouhaným sýrem a ozdobíme zelenou petrželkou.

Žlučník nikdy nespí

Žlučníkové záchvaty se dostavují nejčastější v noci, a to jako důsledek konzumace nevhodného nebo velkého množství jídla přes den, případně nadměrné fyzické námahy. Při současné infekci v oblasti žlučových cest může dojít k akutnímu zánětu provázeném teplotou, třesavkou, zimnicí a bolestmi. Více o zánětu žlučníku se dozvíte v zajímavém článku.

Riziko vzniku žlučníkových kamenů snižuje, když výrazně omezíte přísun živočišných tuků. Na to je zapotřebí dbát už při výběru surovin a tepelném zpracování. Když maso, tak jen libové, nejlépe telecí, kuřecí, krůtí nebo králičí. A rozhodně se vyhýbejte čerstvému chlebu a pečivu.