• 1 máslová dýně nebo dýně Hokkaidó
  • olivový olej
  • 400 g rýže na rizoto
  • 1l horkého zeleninového vývaru
  • 100 g strouhaného parmazánu
  • 2 lžíce másla
  • sůl, pepř
  • petrželka

Troubu předehřejeme na 200°C. Dýni omyjeme, rozčtvrtíme a vydlabeme jadérka. Dužinu potřeme lehce olejem, vložíme do zapékací mísy a pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut doměkka.

Na 2 lžících oleje orestujeme rýži. Postupně přiléváme vývar a pomalu uvaříme doměkka.

Dužinu změklé dýně uvolníme od slupky a vmícháme k rýži. Odstavíme a vmícháme parmezán, máslo, dochutíme solí a pepřem. Pod pokličkou necháme krátce odpočinout, aby rizoto získalo krémovou konzistenci.

Před podáváním ozdobíme sekanou petrželkou.

Přečtěte si také:

Nádory ledvin – příčina vzniku není zcela známá

na Ordinace.cz