V lidské výživě sehrává rýže velmi významnou úlohu. Po pšenici je to druhá nejrozšířenější obilovina na světě, na které je doslova životně závislá velká část světové populace. V jihovýchodní Asii představuje rýže zásadní energetický zdroj.

Rýže se rozděluje podle velikosti. Existují druhy se zrny krátkými a dlouhými nebo rýže natural. Mezi nejpopulárnější druhy rýže patří rýže dlouhozrnná. Má jemnou chuť a je vymílaná, aby se odstranily zevní slupky. Hnědá dlouhozrnná rýže má výraznější chuť a po minimálním vymílání jí zůstává určitá vrstva otrub. Obsahuje proto víc vitaminů, minerálů a vlákniny než rýže bílá, a je proto hodnotnější.

Rýže bílá
Je charakteristická tím, že jsou z ní odstraněny všechny obaly. V obchodě seženete rýži dlouhozrnnou, střednězrnnou a kulatozrnnou.

Rýže parboiled
Rýže, která je upravena speciální technologií. Nejprve se vakuuje a následně se namočí do horké vody a pod tlakem opracuje. Zrna tak na povrchu ztvrdnou a dojde ke zpevnění obilky. Rýže se díky tomu po uvaření nelepí.

Rýže natural
Rýže natural je přírodní, nebroušená a neleštěná rýže. Uchovává si tak vyšší obsahu vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Má slámově žlutou až nahnědlou barvu.

Rýže basmati
Tato rýže se používá zejména v indických jídlech. Jedná se o dlouhozrnnou rýži s velice výraznou vůní s oříškovým nádechem. V hindštině slovo basmati znamená královna vůní.

Rýže arborio
Kulatozrnná  rýže, která díky tomu že dobře vstřebává vodu, vytváří krémovitou hmotu. Tento druh se pěstuje především v Itálii, kde se z něj připravují rizota.

Rýže carnaroli
Krátkozrnná, bílá a buclatá rýže. Podobně jako Arborio dobře vstřebává vodu a je proto vhodná pro přípravu al-dente rizot.

Rýže jasmínová
Tento druh rýže je podobný rýži basmati, ale má velice lepivou strukturu. Rýže má žlutohnědou barvu a ovesnou vůni. Tato voňavá rýže se používá nejčastěji v čínské kuchyni.

Rýže je lehce stravitelná, nezpůsobuje plynatost, je proto vhodná pro výživu dětí, starých lidí a pro lidi s žaludeční, žlučníkovou či pooperační dietou.

Rýže neobsahuje cholesterol, ani lepek, a hodí se tak pro celiaky.

Hrnek uvařené rýže obsahuje pouze 150 kalorií.

Díky obsahu minerálních látek a vitamínů je hnědá rýže ideální potravinou pro zdravé vlasy, nehty, kůži a kosti.

Rýže je bohatá na slizotvorné substance, což má význam pro léčbu zažívacích potíží a střevních onemocnění.

Konzumování rýže zlepšuje stav kůže při lupence. Rýže obsahuje 8 esenciálních aminokyselin. Pokud uvaříme rýži s luštěninami (např. čočkou, hrachem či sójou), získáme plnohodnotný zdroj bílkovin.

Rýže podporuje vylučování vody a zplodin metabolismu přes ledviny.

Škrob v bílé i hnědé rýži se tráví a absorbuje pomalu a při tom trvale uvolňuje do krve glukózu, což pomáhá kontrolovat hladinu krevního cukru. To je výhodné u lidí trpících cukrovkou či hypoglykemií (sníženou hladinou krevního cukru). Zejména rýže basmati má nižší glykemický index než běžné druhy rýže.

Konzumace rýže snižuje krevní tlak, pomáhá snižovat riziko rakoviny tlustého střeva, prsu a prostaty.

Vývar z rýže pomáhá při vysokých teplotách a zánětech.

Působí preventivně i léčebně proti ledvinovým kamenům kalciového typu.

Podle makrobiotiky patří hnědá rýže mezi energeticky vyrovnané potraviny, tudíž není ani extrémně stahující či rozpínavá.