Cítíte se unaveně, jste bez nálady, trápí Vás křeče? Možná máte nedostatek hořčíku.

Hořčík, jeden z nejvšestranějších minerálů, se účastní tvorby energie, nervových funkcí, svalové relaxace a tvorby zubů a kostí. Společně s vápníkem a draslíkem reguluje srdeční rytmus a krevní srážlivost a pomáhá při tvorbě a využití inzulínu.

Současný výzkum ukazuje, že hořčík působí příznivě v prevenci a léčbě srdečních chorob. Podle výsledků některých studií je riziko úmrtí na srdeční příhodu nižší v oblastech s tvrdou vodou, která obsahuje dostatek hořčíku. Někteří vědci se domnívají, že pokud by každý pil tvrdou vodu, mohl by počet srdečních nemocí klesnout o 19 procent.

Hořčík pravděpodobně snižuje krevní tlak a po proběhlé srdeční příhodě pomáhá v uzdravování rozšiřováním tepen a omezováním arytmií.

Hořčík v přiměřeném příjmu může pomáhat v prevenci cukrovky II. typu (tj. nezávislé na podávání inzulínu). Vědečtí pracovníci z americké Hopkinsovy univerzity změřili hodnoty hořčíku u více než 12 000 lidí, kteří neměli cukrovku, a sledovali je po dobu šesti let, aby zjistili, u koho z nich se vyvine. U lidí s nejnižšími hodnotami hořčíku bylo riziko vzniku cukrovky o 94 procent vyšší než u jedinců s nejvyššími hodnotami hořčíku. Jsou ovšem nutné další vědecké studie, abychom mohli říci, zda hořčík může či nemůže vzniku cukrovky zabránit.

Hořčík uvolňuje svaly, takže je vhodným doplňkem při sportovních poraněních a chronické únavě. Zdá se rovněž, že zmírňuje menstruační potíže a křeče a u žen po menopauze zvyšuje hustotu kostní tkáně, je tedy důležitým faktorem prevence osteoporózy.

Hořčík také rozšiřuje dolní cesty dýchací, což pomáhá při léčení astmatu a bronchitidy. Vliv na migrénu nebyl zatím prokázán, ale podle jedné studie zvyšuje hořčík účinek sumatriptanu, běžně předepisovaného léku proti migréně.

V kterých potravinách najdeme hořčík?

Mezi velmi dobré zdroje s vysokým obsahem tohoto minerálu patří celozrnné pečivo a těstoviny, slunečnicová, lněná, sezamová a dýňová semínka, sója, mandle, datle, sušené meruňky či švestky, oříšky, klíčky a také kakao čili samozřejmě hlavně čokoláda. Hořčík mohou dodávat luštěniny, zelená zelenina (špenát, brokolice nebo zelí), ale i maso (dobrým zdrojem hořčíku jsou například játra), ryby nebo i třebas obyčejné brambory. A po jídle můžeme svačinky prokládat banánem, ananasem, malinami nebo červeným rybízem. Více magnesia najdeme také v některých minerálkách a to nejen v těch, které mají hořčík přímo v názvu – stačí se podívat na složení, které najdeme na každé lahvi. Spolu s tímto minerálem vyhledávejme v potravinách vitamín B6, který zlepšuje jeho vstřebávání. Je v játrech, celozrnném pečivu, banánech, zelenině, rybách, vejcích, droždí, oříšcích či bramborách.

Přečtěte si také:

Proč máte potíže s dýcháním, zjistí spirometrie

na Ordinace.cz