Chcete-li zhubnout, každý odborník vám řekne jedno: „Pro to, abyste shodili kila bez následného jojo efektu, musíte zcela přestavět svůj jídelníček.“

Hlavní na redukci je poměr a rozložení živin. Vyvážená strava by měla obsahovat 40 % sacharidů, 30 % bílkovin, stejně tak tuků a hodně vláknin.

Energetický příjem, u kterého dochází k váhovému úbytku, se pohybuje kolem 7000 kcal, u žen o něco méně.

Základem je vydatná snídaně

Základem je vydatná snídaně, která by podle odborníků na výživu měla tvořit čtvrtinu celkového denního příjmu energie. Pak následuje dalších čtyři až pět jídel, nejlépe po třech hodinách.

Snídat bychom měli v klidu, asi půl hodiny poté, co vstaneme. Pro příklad: 200 ml Activia Lehká a Fit, (např. černý rybíz), 60gramový dalamánek, tmavé celozrnné pečivo, nebo chléb,10 gmásla a50 gsýra. Vhodné jsou i snídaňové cereálie, obsahují více bílkovin než celozrnný chléb

Jako přesnídávku si dejte například 150g ananasu, který má hodně vlákniny,30 gpečiva, ovoce – obsahuje fruktozu,

Malá příloha dodá sacharidy, bílkoviny a tuky

Poobědvejte například200 gfilé na zelenině,120 gbrambor, rajčatový salát nebo těstoviny, dušenou rýži, vařené luštěniny, bramborovou kaši, či malé množství bramborového nebo houskového knedlíku. Malá příloha vám totiž dodá potřebné sacharidy, bílkoviny a tuky.

Ke svačině postačí mléčné výrobky. 2dl mléka,150g lehkého jogurtu, nebo zelenina. Ta je vhodnější v odpoledních hodinách.

K večeři si dejte například150 gzeleniny,10 gmouky,15 grostlinného tuku,70 gmasa,150 gbrambor. Nebo200 gledového salátu s 75g tuňáka (ryby jsou totiž důležité),65 gcelozrnného pečiva.

Pokud máte pocit, že potřebujete druhou večeři, tak pojezte150 govoce nebo40 gpečiva, či200 gpapriky.

Dvakrát až třikrát týdně neuškodí konzumace vejce.

Hubněte zdravě, tedy postupně

Lékaři doporučují snižovat váhu maximálně o jeden kilogram týdně. Pak hubnete tuk a ne svalovou hmotu a také neztrácíte vodu.