Rozhodli jste se zhubnout, ale v současné přemíře informací o potravinách si nejste jistí, čemu nebo komu vlastně věřit. Smršť dobrých a zaručených rad si často protiřečí, a tak je nejlépe se obrátit na odborníka. Poradíme vám, jak jej poznat.

V současné nabídce různých odborníků existují dvě skupiny: výživoví poradci a nutriční terapeuti. Základní rozdíl mezi nimi je ve vzdělání. Výživového poradce může dělat každý, kdo má živnostenské oprávnění, bez ohledu na vzdělání. Proti tomu nutriční terapeuti musí skládat znalostní zkoušky a průběžně se vzdělávat.

Vzdělaný specialista posoudí, kde děláte chyby

„Vedle nutričních terapeutů, kteří za sebou mají specializované vyšší odborné či vysokoškolské vzdělávání s nutností celoživotního studia, totiž stojí absolventi nejrůznějších rekvalifikačních kurzů,“ potvrzuje MUDr. Petr Tláskal, CSc., předseda Společnosti pro výživu.

Se skutečným odborníkem můžete konzultovat například „rady“ z dobře prodávaných bestsellerů. Jasně a srozumitelně vám vysvětlí, v čem má autor pravdu a v čem se naopak mýlí. Diet je mnoho, často nemají požadovaný účinek, ale naopak vyvolávají nežádoucí jojo efekt. Odborník vám dokáže vysvětlit zdravotní rizika.

Vzdělaný odborník ví, že v zásadě je možné jíst vše, záleží ale na tom kdy a v jakém množství. Nebude proto vydávat žádné striktní zákazy, ani nebude předkládat striktně nastavené, které vedou k nedostatečnému nebo nevyváženému příjmu živin. Rady typu  „nikdy nejezte ovoce s bílkovinami“, „večer smíte jíst pouze sacharidy“, „bílkoviny jezte pouze večer“, nikdy ne ráno, „nepijte mléko“ a podobně od něj neuslyšíte,“ dodává MUDr. Pavel Dlouhý z Fóra zdravé výživy.

 

Kdy raději od poradce odejít?

– Nedoporučuje vám systematické změny a zařazení pohybu, jeho rady se týkají jen jediné oblasti výživy

– Nebere ohled na váš životní styl, zaměstnání a denní rytmus

– Tvrdí, že vaši nemoc můžete vyléčit užíváním výživových doplňků

– Má připravený univerzální jídelníček, který vám nemusí vyhovovat (úředník nemůže jíst stejně jako dělník na stavbě)

– Nezjišťuje osobní a rodinnou anamnézu, neprovádí základní vyšetření a měření (např. bazální metabolismus),

– V doporučení vynechává některou ze složek potravy (například sacharidy)

Hubnutí zakládá pouze na užívání doplňků stravy (které vám pak prodává), slibuje úbytek váhy větší než 4 kg za měsíc

 

A poslední doporučení odborníků: Výživové poradenství pro nemocné osoby spadá výhradně do pravomoci nutričního terapeuta a lékaře!

Hubněte zdravě, tedy postupně

Lékaři doporučují snižovat váhu maximálně o jeden kilogram týdně. Pak hubnete tuk a ne svalovou hmotu a také neztrácíte vodu.