Příčinou nadváhy je nadměrný příjem kalorií a nedostatek pohybu. Jinými slovy: náš energetický příjem se musí rovnat výdeji, abychom netloustli. Jestli chceme zhubnout, musíme sníst méně, než spotřebujeme.

Hlavním zdrojem kalorií jsou tři základní živiny – cukry, bílkoviny a tuky. Cukry a bílkoviny obsahují zhruba 4 kcal/g, kdežto tuky obsahují 9 kcal/g. Tady vidíte, že tuky obsahují dvakrát tolik kalorií (energie), než bílkoviny a cukry. Nesmíme však zapomenout ani na alkohol, který obsahuje 7 kcal/g a pro ty, kteří trpí alkoholismem, je převážným zdrojem kalorií. Tuky obsahují více kalorií než cukr.

Začněte pořádnou snídaní

„Lidé, kteří chtějí hubnout, se často domnívají, že vynechání snídaně je pro redukční dietu přínos, protože tím sníží energetický příjem. Neuvědomují si však, že tím snižují také svůj energetický výdej. Pokud totiž vynecháme snídani a jíme až oběd, zpomalíme si svůj metabolismus skoro o polovinu,“ vysvětluje Kristýna Galová, odbornice na výživu a pohyb z brněnského Institutu kompliment. Jinými slovy, dáte-li si snídani, přijmete sice více kalorií, ale taky je rychle spálíte!

Přílohy ano nebo ne?

„Dlouhodobé vynechání příloh při redukčním režimu není vhodné, protože jsou důležitým zdrojem komplexních sacharidů,“ říká Kristýna Galová.

Zvolte si zlatou střední cestu – v prvních týdnech hubnutí jíst přílohy dvakrát nebo třikrát do týdne a u zbytku jídel je zcela nahradit zeleninou.

Přílohy však zařazujte raději v rámci oběda, jako součást večeře při redukčním režimu vhodné nejsou. Porce přílohy by neměla být větší než 150 gramů.

Při hubnutí myslete

Při hubnutí se nestačí soustředit pouze na jídlo, hlava je důležitější než žaludek. Často víme, co máme dělat, ale chybí k tomu vůle. Ve světě je už od 60. let uplatňována velmi efektivně při hubnutí tzv. kognitivně behaviorální psychoterapie. „Behaviorální“ znamená, že ovlivňuje chování – tedy jídelníček. „Kognitivní“ pracuje s myšlenkami, s celkovým postojem k hubnutí. Tato terapie pomáhá obézním odstraňovat nevhodné stravovací a pohybové návyky, aniž by při tom strádali tělesně či psychicky.

Pro snížení hmotnosti je nutná trvalá změna životního stylu, která ve svém konečném důsledku vede nejen k váhovým úbytkům, ale i ke zvýšení kvality života.

 

Hubněte zdravě, tedy postupně

Lékaři doporučují snižovat váhu maximálně o jeden kilogram týdně. Pak hubnete tuk a ne svalovou hmotu a také neztrácíte vodu.