Když si dáte pravidelně mléko a jogurt, můžete to brát jako prevenci vysokého krevního tlaku, vysokého cholesterolu a poruchy glukózového metabolismu.

Metabolický syndrom v sobě zahrnuje řadu onemocnění, jakými jsou obezita, vysoký krevní tlak, porucha glukózového metabolismu a vysoké hladiny cholesterolu.

„V případě obezity se uplatňují především nízkotučné mléčné výrobky, které mají relativně málo energie a díky obsaženým bílkovinám velmi dobře zasytí,“ upřesňuje PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D. v rámci kampaně na podporu mléka a mléčných výrobků Bílé plus. „Další významnou složkou mléka je vápník, u kterého byl opakovaně prokázán pozitivní efekt na hubnutí a složení těla.“

Vysoký krevní tlak je hlavním rizikovým faktorem pro rozvoj cévní mozkové příhody, ischemické choroby srdeční, srdečního selhání a poškození ledvin.

„Studie ukazují, že mléčné výrobky se svým vlivem mohou podílet na poklesu krevního tlaku. Za tento pozitivní účinek je zodpovědný především vápník, vitamín D, draslík, fosfor a bioaktivní peptidy (produkty metabolismu bílkovin) obsažené v mléce,“ popisuje nám odbornice příznivé působení mléčných výrobků na vysoký krevní tlak.

S nižším krevním tlakem je spojován i draslík a fosfor, jejichž dostatečný příjem je důležitý i v prevenci hypertenze. „Jeden šálek mléka obsahuje přibližně 230 mg fosforu  a 350 mg draslíku v šálku“.

Nedostatek vitaminu D způsobuje zvýšený krevní tlak 

Co se týká vitaminu D a jeho vztahu k vysokému krevnímu tlaku, je nebezpečné, pokud ho máme nedostatek. „Nízká hladina vitaminu D totiž aktivuje mechanismus, který má za následky zvýšení krevního tlaku. Nepřímým účinkem na tlak je zadržování vody a sodíku v organismu. Abyste nestrádali vitamínem D, dopřávejte si mléčné výrobky – ideálním zdrojem jsou sýry a máslo.“

Příjem mléka je prospěšný i v případě cukrovky 2.typu. „Pokud konzumujeme mléko nebo zakysané mléčné výrobky pravidelně, dochází ke zvýšení citlivosti tkání na inzulín. Tím se snižuje hladina krevního cukru. V konečném důsledku jsou sníženy i nároky na tvorbu inzulínu,“ přibližuje nám další přednosti mléka a mléčných výrobků PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D. „To se může pozitivně uplatnit především u diabatiků 2. typu, u kterých je hlavní příčinou onemocnění snížená citlivost tkání vůči působení inzulínu.“

 

Zdroj: www.bileplus.cz