Vytváří se v našem trávicím traktu po vypití mléka hlen? Měli bychom v případě nachlazení mléko úplně vynechat? Některá antibiotika mohou podráždit žaludek. S tím nám pomůže právě mléko. Máme jej pít, i když si tak třeba zhoršíme kašel?

Odbornice na výživu Karolína Hlavatá tento mýtus vyvrací: „Po požití mléka vzniká v ústech a hltanu pouze jemný povlak – ochranný film – který může být subjektivně vnímán jako hlen,“ vysvětluje PhDr. Karolína Hlavatá, PhD., odbornice projektu Bílé plus. „Jenže povlak je tvořen mléčným tukem, který se po velmi krátké době trávením rozkládá na základní živiny. V minulosti se dokonce této vlastnosti mléka využívalo při léčbě zánětlivých onemocnění trávicího traktu. Nejedná se tedy o žádný hlen.“
Kdy ale máme skutečně vynechat pití mléka, protože by nám škodilo? Rozhodně při užívání některých léků. Informace o tom, čím se mohou nebo naopak nesmějí zapíjet, jsou vždy na příbalových letácích. Je třeba je číst pečlivě, protože každý medikament vyžaduje své.

Podle statistik až sedm procent lidí má alergii na mléko. Více se o ní můžete dočíst v tomto článku. A také si můžete udělat nenáročný test, který vám řekne, zda nejste alergičtí na mléko.