Pokud jste se dokázali odvrátit od nezdravých snídaní typu koláčky, bábovky, rohlík s máslem a šunkou, jste na dobré cestě získat kvalitní stravovací návyky. Pro začátek můžete zkusit snídat müsli, tím se však nemyslí to přeslazené z obchodů. Tato sladká krabička obsahuje značné množství sacharidů a není zrovna výživná. Její energetická výživa je zbytečně přející. Zdravé a chutné müsli si totiž můžete sami namíchat i v domácích podmínkách.

Čím začít při přípravě müsli?

Hlavní složkou müsli můžete učinit ovesné vločky. Patří totiž mezi zdravé potraviny, které na dlouhou dobu zasytí a dají se kombinovat skoro se vším. Obsahují také vlákninu potřebnou pro správnou funkci trávicí soustavy. Příjemný bonus je, že se dají sehnat prakticky v každém obchodě.

Pokud se vám do müsli nezamlouvají ovesné vločky, vhodnou alternativou jsou také pohankové vločky. Ty mají velkou výhodu v podobě obsahu vápníku, hořčíku a rutinu. Hořčík vám možná schází, pokud trpíte na křeče dolních končetin nebo jste často unavení a podráždění. Rutin posiluje cévní stěny a může zmírnit začervenání pokožky.

A co dál?

Pak už můžete postupovat podle toho, co vám chutná. Přidejte do müsli rozinky, sušené ovoce – švestky, jahody, třešně, banány, kousky meruněk nebo různé druhy ořechů, mandle a semínka. Kdo se bez čokolády neobejde, může si přimíchat nějaké hoblinky kvalitní hořké čokolády.

Sladit lze třtinovým cukrem nebo medem. Med a různé sirupy dobře poslouží také, pokud se chystáte na zapékané müsli neboli granolu. Ta se připravuje tak, že smícháte všechny ingredience a spojíte medem, směs vložíte na plech a při nižší teplotě zapečete. Obdobný postup je, pokud směs opražíte na pánvičce, což je o něco rychlejší.

Naučíme vás žít zdravěji.