Pacienti v akutním stadiu onemocnění slinivky dostávají výživu nitrožilně. Z toho plyne, jak důležitá je strava pro pacienta, který trpí kteroukoliv z forem onemocnění  slinivky břišní (pankreatu).

„Po zklidnění zánětu slinivky podáváme čaj po lžičkách slazený cukrem nebo glukopurem. Jako další přidáváme potraviny obsahující sacharidy, jako například suchary, starší vodové nesypané pečivo, vodovou bramborovou kaši, jablečný kysel a podobně,“ shrnuje MUDr. Petr Wohl.

Postupně pak pacient dostává libová vařená nebo dušená bílá masa, bílkoviny v podobě netučných zakysaných mléčných výrobků, sýry a tvarohy. Ovoce pak oloupané, bez zrníček a tepelně upravené. Ze zeleniny pak je nejvhodnější dušená nebo vařená mrkev či malé množství dušených zelených fazolek.

„Tuky přidáváme do stravy jako poslední a to až po úplném zklidnění zánětu. Přednost dáváme čerstvému máslu a rostlinným tukům,“ upozorňuje lékař s tím, že pro nemocného platí absolutní zákaz alkoholu.

Nemocný, který je v chronické fázi, musí dodržovat dietu a především hlídat příjem tuků. Měl by být 60 g na den. Dieta výrazně omezuje tuky živočišné. „Doporučujeme tuky s obsahem nenasycených mastných kyselin zejména n-3 a n-6. Tyto tuky jsou převážně rostlinného původu,“ uvádí MUDr. Petr Wohl.

Důležitý je způsob přípravy pokrmů, smažení a opékání na tuku je nevhodné stejně jako majonézy, uzeniny, tučná masa a mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku. „Důrazně zakazujeme alkohol a ostré koření. Nevhodné jsou také potraviny, které při konzumaci vyvolávají nadýmání a tlačí na orgány umístěné v dutině břišní.“ Jak vysvětluje lékař, pacienti musí často tuto dietu dodržovat dlouhodobě. Úpravu jídelníčku je potřeba individuálně konzultovat s lékařem a nutričním terapeutem.

Akutní zánět (akutní pankreatitida) se řadí mezi náhlé příhody břišní. Zánět je v drtivé většině primárně neinfekční. Podstatou akutní pankreatitidy je obvykle natrávení tkáně slinivky jejími vlastními enzymy. Více se dočtete v tomto článku