Hlávkový salát patří k první jarní zelenině, která roste na našich zahrádkách. Pokud máte zjara chuť na vitamíny,  sáhněte po českém hlávkovém salátě.

Hlávkový salát je tradiční zeleninou, která se objevovala již na stole našich předků.Konzumní částí rostliny jsou listy. Hlávkový salát má skvělou chuť, vysokou biologickou hodnotu, je snadno stravitelný. Tato zelenina bývá nejčastěji konzumována syrová, a to samotná jako příloha nebo v různých salátech. V prvních jarních měsících je to především křehký salát, později je vystřídán jarním a letním. Právě na jaře se stává silným bojovníkem proti jarní únavě. Komplex přírodních látek v salátu má protikřečové a tišící účinky. Pravidelná konzumace salátu posiluje imunitní systém a může snížit i riziko rakoviny.

Hlávkový salát obsahuje hlavně velké procento vody a až 1,5 % vlákniny, což způsobuje zrychlení pohybu střev, odstraňuje zácpu, váže na sebe škodlivé látky a tak přispívá nejen k hubnutí, ale i k pročišťování organismu. Pro svou nízkou energetickou hodnotu je tedy vhodný při redukční dietě.

Hlávkový salát obsahuje:

  •  Karoten (červenolisté druhy salátu)
  • Vitamíny skupiny B (B1, B2, hlavně kyselinu listovou B9)
  • Vitamin C
  • Vitamin E
  • Hořčík
  • Vápník
  • Draslík
  • Zinek
  • Sodík
  • Fosfor
  • Jód
  • Kobalt
  • Měď
  • Vlákninu

Vliv hlávkového salátu na naše zdraví:

  • zlepšení činnosti mozku, posílení paměti a koncentrace
  • posílení nervového systému, uklidňující účinky
  • zlepšení kvality spánku
  • odstranění nervozity a únavy
  • povzbuzení trávení a činnosti jater (zelené listy)
  • protikřečové a tišící účinky
  • uvolnění zácpy
  • posílení srdce
  • zlepšení výkonnosti svalů
  • zlepšení transportu kyslíku k buňkám
  • podpoření vstřebávání bílkovin
  • vliv na snižování hmotnosti (velký obsah vlákniny)
  • pročištění organismu
  • zlepšení látkové výměny
  • posílení imunitního systému

V kuchyni je salát pro velké možnosti jeho úpravy značně oblíbený, konzumuje se hlavně syrový. Hodí se pro přípravu rozmanitých salátů, ale i pro dekoraci obložených talířů a jako příloha k masu.

Zeleninu je potřeba dobře umýt. Více čtěte v článku Nemytá mrkev vás může dohnat k sebevraždě nebo zvýšit riziko dopravní nehody na ordinace.cz.

Jistě už jste slyšeli, že pokud chcete zdravě jíst, neobejdete se bez zeleniny. Ve spolupráci se Zelinářskou unií Čech a Moravy jsme pro vás připravili seriál, ve kterém vám představíme jednotlivé druhy zeleniny - jejich vliv na zdraví, rady jak je vybrat, uchovávat, ale i tipy na přípravu v kuchyni.