• 500 g celeru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 50 g vařeného uzeného masa
  • 100 g čerstvých žampion
  • 60 g šalotky
  • 10 g oleje
  • 20 g smetany ke šlehání
  • 0,05 l bílého vína
  • 1 drcený stroužek česneku
  • Svazek petrželky
  • Mletý pepř
  • Rozmarýn
  • 50 g rajčat
  • 10 g strouhaného čedaru

Celer očistíme, opereme a nakrájíme na šest plátků. Plátky celeru oloupeme a v osolené vodě s přidáním citrónové šťávy ne déle než 10 minut uvaříme, pak scedíme a necháme v teple. Vařené uzené maso nakrájíme na kostičky. Žampiony očistíme, opereme a nahrubo nakrájíme. Na pánvi rozehřejeme tuk, vložíme do něj oloupané šalotky, uzené maso, žampiony a společně krátce podusíme. Zalijeme smetanou, vínem, přidáme česnek a najemno nasekanou petrželku. Krátce povaříme, aby se tekutina odpařila, ochutíme solí, pepřem, rozmarýnem a stáhneme z ohně. Mělký podlouhlý kastrol vymažeme tence olejem a rozložíme do něj plátky celeru. Na každý položíme lžičkou náplň. Rajce opereme a nakrájíme na šest koleček. Kolečka položíme na náplň celeru, vršek zasypeme strouhaným sýrem a v předehřáté troubě zapékáme asi 10 minut dozlatova. Podává se jako teplý předkrm nebo s brambory jako hlavní jídlo.

 

 

Diabetik nemusí držet přísnou dietu

Dnes existují dva přístupy k dietě při tomto onemocnění. První – konzervativní – nařizuje nekompromisní zásady životosprávy. Diabetici mají přísný režim a zcela se vyhýbají sladkým jídlům i příliš kalorické stravě.

Moderní poznatky ale umožňují přistupovat ke stravování trochu jinak, volněji. Toto pojetí má však také své zákonitosti, nemocný musí velice dobře znát svůj organismus, hlavně si musí častěji měřit glykemii a znát reakce na různá jídla. Za těchto podmínek si může dovolit v podstatě jakoukoli rozumnou stravu, dokonce i sladkosti, pokud za to "zaplatí" dostatkem pohybu a správnou kompenzací. Více se dozvíte v tomto článku.