• 500 g vepřového z plece
  • Sůl
  • Pepř
  • 20 g solamylu
  • 100 g oleje
  • 50 g cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička mleté papriky
  • ½ lži1 lžička mleté papriky
  • ½ lžičky drceného kmínu
  • Zeleninový vývar
  • 2 zralé banány
  • 5 g cukru

Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme, obalíme v solamylu a na rozpáleném tuku smahneme. Přendáme do pekáče, přidáme cibuli, prolisovaný česnek, mletou papriku a kmín, zalijeme vývarem a dusíme doměkka. Měkké, dočervena upečené maso vyjmeme, vypečenou šťávu slijeme a dáme na teplé místo. Banány nakrájíme na kolečka, posypeme cukrem, vhodíme na rozpálený olej, opékáme, až cukr zkaramelizuje. Banány vmícháme k masu a zalijeme výpekem.

 

 

Únavu může vyvolávat lepek

Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku

Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků.

.