• Maso s omáčkou:
  • kuřecí prsa 300g
  • slanina 20g
  • mandlové lupínky 20g
  • kořenová zelenina 400g
  • med 30g
  • divoké koření
  • kořenící směs
  • tuk 100% 20g
  • olivový olej 10ml
  • smetana 100ml
  • jogurt 80ml
  • brusinky 60g
  • med 30g
  • sůl
  • Špalíčky:
  • brambory 800g
  • hrubá mouka 150g
  • vejce 2-3ks
  • krupice 100g
  • houska 4ks
  • petrželka
  • sůl

Kuřecí maso lehce naklepeme a vložíme do připravené marinády z olivového oleje, koření a medu. Následně obalíme v plátcích mandlí. Vložíme do trouby na plech a pečeme při 135 °C.

Připravíme zeleninovo-cibulový základ, přidáme divoké koření a podlijeme. Když je zelenina měkká, rozmixujeme ji, přidáme smetanu a dochutíme.

Uvařené vychladlé brambory nastrouháme, přidáme hrubou mouku, krupici, sůl, vejce, housku nakrájenou na kostičky a nasekanou petrželku. Vypracujeme těsto a vyválíme válečky, ze kterých krájíme špalíčky. Vaříme v páře 15 minut.

Na talíři ozdobíme maso lžičkou jogurtu a brusinek.

 

Recept od: Domov mládeže a Školní jídelna, Písek