- 50g rajčat
- 15g eidamského sýra
- 10g veky
- 5g másla
- 1 vejce
- Petrželka
- Sůl
Rajčata dáme na cedník a ponoříme je na okamžik do vařicí vody. Ihned je vyjmeme, necháme okapat a oloupeme je.
Oloupaná rajčata nakrájíme na kousky a rozdusíme. Přidáme strouhaný sýr a rozšlehané vejce. Osolíme a necháme na ohni, až směs zhoustne. Nakonec přidáme rozdrobenou střídku veky a máslo.
Před podáváním posypeme sekanou petrželkou.
Diabetik nemusí držet přísnou dietu
Dnes existují dva přístupy k dietě při tomto onemocnění. První – konzervativní – nařizuje nekompromisní zásady životosprávy. Diabetici mají přísný režim a zcela se vyhýbají sladkým jídlům i příliš kalorické stravě.
Moderní poznatky ale umožňují přistupovat ke stravování trochu jinak, volněji. Toto pojetí má však také své zákonitosti, nemocný musí velice dobře znát svůj organismus, hlavně si musí častěji měřit glykemii a znát reakce na různá jídla. Za těchto podmínek si může dovolit v podstatě jakoukoli rozumnou stravu, dokonce i sladkosti, pokud za to "zaplatí" dostatkem pohybu a správnou kompenzací. Více se dozvíte v tomto článku.