• 250 g mraženého špenátu
  • 200 g mletého libového vepřového masa
  • 1 rohlík
  • 2 vejce
  • 1 dcl mléka
  • Dobromysl
  • Sůl
  • Na vysypání formy:
  • 10 g oleje
  • 10 g strouhanky

Necháme rozmrazit špenát, do kterého přidáme žloutky, rohlík nakrájený na kostičky, namočený v mléce a vymačkaný, mleté vepřové maso, sůl a dobromysl. Směs zamícháme a lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Směs dáme do formy vymazané olejem a vysypané strouhankou. Nákyp pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut.

 

 

Žlučník nikdy nespí

Žlučníkové záchvaty se dostavují nejčastější v noci, a to jako důsledek konzumace nevhodného nebo velkého množství jídla přes den, případně nadměrné fyzické námahy. Při současné infekci v oblasti žlučových cest může dojít k akutnímu zánětu provázeném teplotou, třesavkou, zimnicí a bolestmi. Více o zánětu žlučníku se dozvíte v zajímavém článku.

Riziko vzniku žlučníkových kamenů snižuje, když výrazně omezíte přísun živočišných tuků. Na to je zapotřebí dbát už při výběru surovin a tepelném zpracování. Když maso, tak jen libové, nejlépe telecí, kuřecí, krůtí nebo králičí. A rozhodně se vyhýbejte čerstvému chlebu a pečivu.