- 300 g celozrnné špaldové mouky
- 300 g hladké mouky
- 100 g přírodního třtinového cukru
- 120 g másla
- 3 žloutky
- 40 g droždí
- 250 ml mléka
- 60 g hrozinek
- citrónová kůra
- 50 g vlašských ořechů
- mandle
- sůl
Do 3 lžic vlažného mléka rozmícháme 1 lžíci cukru, 1 lžíci mouky, rozdrobíme droždí a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
Mouku smícháme s cukrem, přidáme rozšlehané žloutky se špetku soli a kůru z poloviny chemicky neošetřeného citronu. Přidáme kvásek, rozpuštěný tuk a vypracujeme tuhé těsto. Při zpracování těsta přidáváme mléko postupně dle potřeby. Těsto přikryjeme a necháme vykynout.
Do vykynutého těsta zapracujeme opláchnuté rozinky a hrubě nasekané ořechy. Těsto rozdělíme na polovinu, vytvarujeme 2 bochánky, které ostrým nožem na povrchu nařízneme, potřeme je rozšlehaným bílkem a posypeme spařenými a oloupanými mandlemi nakrájenými na tenké plátky.
Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut.
Přečtěte si také:
Vejce – jíst či nejíst?
na Ordinace.cz