• 300 g celozrnné špaldové mouky
  • 300 g hladké mouky
  • 100 g přírodního třtinového cukru
  • 120 g másla
  • 3 žloutky
  • 40 g droždí
  • 250 ml mléka
  • 60 g hrozinek
  • citrónová kůra
  • 50 g vlašských ořechů
  • mandle
  • sůl

Do  3 lžic vlažného mléka rozmícháme 1 lžíci cukru, 1 lžíci mouky, rozdrobíme droždí a na teplém místě necháme vzejít kvásek.

Mouku smícháme s cukrem, přidáme rozšlehané žloutky se špetku soli a kůru z poloviny chemicky neošetřeného citronu. Přidáme kvásek, rozpuštěný tuk a vypracujeme tuhé těsto. Při zpracování těsta přidáváme mléko postupně dle potřeby. Těsto přikryjeme a necháme vykynout.

Do vykynutého těsta zapracujeme opláchnuté rozinky a hrubě nasekané ořechy. Těsto rozdělíme na polovinu, vytvarujeme 2 bochánky, které ostrým nožem na povrchu nařízneme, potřeme je rozšlehaným bílkem a posypeme spařenými a oloupanými mandlemi nakrájenými na tenké plátky.

Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut.

Přečtěte si také:

Vejce – jíst či nejíst?

na Ordinace.cz