Hubnout nechtějí jenom dospělí, ale až třetina dětí. Nevhodné stravovací návyky ale u nich mohou vést až k bulimii nebo anorexii. „Často vidím, že děti neřeší svou váhu s odborníky, ale zkouší různé diety. Přitom redukční diety poškozují dětský organismus ve vývoji,“ varuje doktorka Jitka Kytnarová z Kliniky dětského a dorostového lékařství VFN a 1. LF UK, které jsme na toto téma položili několik otázek.

Podle průzkumu VZP uvažuje o dietě až 32 % dětí ve věku od 6 do 16 let. Jak jim konkrétně může dieta uškodit?

Řada diet, které jsou prezentovány v mediích i na internetu, vypadají naoko velmi slibně a slibují výrazné hmotnostní úbytky během krátké doby, většinou pokud možno „bez jakéhokoliv omezování“. Ve většině případů těchto diet je ale naopak výrazně omezena některá ze složek potravy, někdy jsou to cukry, někdy tuky, u některých diet je výrazně omezený přísun vitaminů nebo vlákniny. A proč tyto diety dětem a dospívajícím vadí?

  1. Díky těmto dietám lze skutečně dosáhnout výraznějšího váhového úbytku během relativně krátké doby,  jednou se ale člověk musí musí vrátit k běžnému stravovacímu režimu. Tady  hrozí první riziko, kterým je rychlý nárůst hmotnosti, často větší než kolik se podařilo zhubnout, tj. tzv. jo-jo efekt.
  2.  Pro vyvíjející se a rostoucí organizmus v dětském věku je důležité, aby byly v jídelníčku  zastoupeny všechny základní složky potravy, tj. bílkoviny, cukry (sacharidy) i tuky,  vitaminy a vláknina v přiměřeném množství. Pokud dojde k nadměrnému omezení celkového množství energie nebo například i jen k jednostrannému omezení příjmu bílkoviny, může dojít k narušení růstu a vývoje. Pokud by tedy takovou dietu dodržovalo dítě delší dobu, mohlo  by ztratit do života cenné centimetry, které pak již nelze získat zpět…
  3.  Dalším důležitým nežádoucím efektem příliš přísných diet je ztráta výkonnosti a únava.
  4. V neposlední řadě je nutné mít na paměti, že přísné redukční diety mohou být spojeny s vyšším rizikem poruch příjmu potravy, tedy s např. s rozvojem mentální anorexie.

Jak si vysvětlujete takto vysoké procento dětí, které zvažují dietu?

Je otázka, o jaké dietě uvažují.  Zda prostě chtějí něco udělat se svou váhou a naučit se zdravě jíst, jak říkáme, nebo zda se shlédly v některé ze zmiňovaných módních diet, jejichž prezentace opravdu vypadá na první pohled velmi lákavě – rychlý úbytek za krátký časový úsek, a ještě pokud možno bez významnějšího omezování…

 

Kolik je skutečně obézních dětí a co by měly dělat pro zlepšení své kondice se dočtete zítra.

Hubněte zdravě, tedy postupně

Lékaři doporučují snižovat váhu maximálně o jeden kilogram týdně. Pak hubnete tuk a ne svalovou hmotu a také neztrácíte vodu.