Cystická fibróza (CF) je geneticky podmíněné onemocnění, které je charakteristické tvorbou velmi hustého hlenu v plících a gastrointestinálním traktu (pankreas, střevo, játra), který omezuje nebo znemožňuje sekreci trávicích enzymů nutných pro trávení potravy.

Víc se o této chorobě dočtete v článku Slané děti mají větší naději na včasnou diagnózu a kvalitnější život.

Dlouholeté zkušenosti potvrzují, že celkový zdravotní stav pacientů s CF velmi úzce souvisí s jejich výživou. Pokud je pacient nedostatečně živený, dochází k chronickému osídlení plic bakteriemi a komplikacím v léčbě infekcí. Může mít také pomalejší růst, snižuje se kondice a odolnost vůči infekcím. Mnohé studie potvrdily, že i plicní funkce CF pacientů se zhoršují přímo úměrně se zhoršujícím se stavem výživy.

Denní energetický příjem CF pacienta by měl být podle závažnosti jeho onemocnění o 30–50 % vyšší, než průměrná doporučení pro jeho pohlaví a věk. V případě infekce, zvýšené dechové námahy nebo podvýživy se požadavek zvyšuje na 150–200 % běžně doporučeného kalorického příjmu.

Přesný údaj o energetické potřebě konkrétního CF pacienta však závisí nejen na věku a pohlaví, ale i na stavu výživy, stupni pankreatické nedostatečnosti, množství fyzické aktivity a také na plicních funkcích. Jediným spolehlivým měřítkem toho, jestli konzumovaná strava je pro CF pacienta energeticky dostatečná, je jeho pravidelné měření a vážení.

Ačkoli by měli pacienti s CF pravidelně a dostatečně jíst, komplikují jim to chronické nemoci plic, provázené kašlem a zahleněním, stejně jako časté bolesti břicha, křeče, průjem a zvracení.

Proto je výhodné takovým pacientům nabízet takové pokrmy, ve kterých je velké množství energie i v malém množství. Takové vysocekalorické jídlo lze ale připravit z jakéhokoli pokrmu, stačí vědět jak. Možnosti energetického obohacení jídel:

– Chléb s máslem lze obohatit kombinací plátek šunky + kečup + strouhaný tvrdý sýr, rybí pomazánkou se sýrem, medem smíchaným s mletými oříšky nebo sezamem, pomazánkou z vajec a majonézy, džemem s kousky sušeného ovoce.

 -Do snídaňových cereálií můžete přidat smetanový jogurt, šlehačku, banány, kakao, čokoládu, sušené ovoce, džem, oříšky.

– Polévku lze vylepšit trochou másla, smetany, mléka nebo šlehaného vejce, těstovinami, ráží, opečenými kousky chleba nebo noky, zahustit ji lze ovesnými vločkami, kroupami nebo pohankou.

– Maso můžete připravit jako smažené, zapečené se sýrem, se smetanovou a sýrovou omáčkou-

– Brambory připravujte s máslem, smetanou. Do kaše pak můžete přidat krupky, pohanku nebo proso.

– Rýži můžete vylepšit kouskem másla, smetanou, strouhaným sýrem nebo tofu, udělat jako nákyp se sušeným ovocem a šlehačkou.

– Do zeleniny přidejte strouhaný sýr nebo mleté ořechy, zapékejte ji se smetanou, vejci, sýrem a šunkou, namáčejte ji do pochoutkové smetany nebo majonézy.

– K ovoci podávejte šlehačku nebo čokoládu, mixujte jej s mlékem jako koktejl – s přídavkem sušeného mléka a smetany.

Jednou z komplikací CF je diabetes mellitus neboli cukrovka. „I v tomto případě se ale nemocní nemusí obávat výrazných komplikací ohledně výživy. Dětem s CF a diabetem odborníci nedoporučují klasickou diabetickou dietu se striktním omezením sacharidů. Doporučujeme alespoň 6 denních jídel a pravidelné časové rozložení. Nevhodná je jednorázová zátěž jednoduchými cukry, jako jsou některé nápoje typu Coca Cola, Pepsi Cola, džusy, sladké limonády. Děti ale mohou sníst běžné sušenky, tvarohové krémy, pudinky, jogurty, zmrzliny i sladká jídla,“ vysvětluje Božena Tomášková, nutriční terapeutka Nemocnice Motol.

Cystická fibróza je neléčitelné onemocnění, které omezuje nebo znemožňuje sekreci trávicích enzymů nutných pro trávení potravy.