Fastfoody, kantýny, málo pohybu a přemíra stresu. Tím se vyznačuje životní styl mnoha dospělých Čechů. Není proto překvapením, že nadváha dnes trápí každého druhého z nich. Jedním ze způsobů, jak zlepšit svůj životní styl a potažmo i celkové zdraví organismu je zapomenout na stánky s rychlým občerstvením a začít si pravidelně připravovat nutričně vyvážené pokrmy doma.

Podle dietoložky PhDr., Karolíny Hlavaté, Ph.D. s sebou nese domácí stravování mnohé výhody. V první řadě člověk přesně ví, z jakých surovin jídlo připravil a tedy i co zkonzumoval. Nečekají na něj žádná překvapení v podobě přemíry konzervantů nebo nevhodných přísad.

Člověk má také úplnou kontrolu nad množstvím jídla, které sní. Může si nandat přesně tolik jídla, kolik potřebuje a nemusí mít černé svědomí z toho, že část zaplacené porce nechává v restauraci na talíři.

Zároveň má kuchař či kuchařka zcela volnou ruku v nahrazování vybraných surovin z daného receptu surovinami zdravějšími (často se jedná například o smetanové omáčky, které lze připravit i z mléka, případně v zeleninové variantě). Nedílnou výhodou domácího stravování je také značná finanční úspora, kterou v dnešní době ocení nejedna domácnost.

Domácí stravování je přínosné nejen pro dospělé, ale také pro děti. Je to právě domácí prostředí, ze kterého přejímají stravovací návyky, které si později přenášejí i do dospělosti. Jsou to ty samé návyky, jež mohou zlepšit nebo také zásadním způsobem zhoršit jeho životní styl i zdraví v dospělosti.

Osmero zásad domácího stravování:

  • Plánujte jídelníček dopředu a myslete na to, aby byl pestrý a vyvážený.
  • Čtěte etikety kupovaných potravin.
  • Kupujte pouze kvalitní a čerstvé potraviny.
  • Jezte pravidelně, rozložte si jídla do 5 – 6 dávek za den.
  • Jezte u jídelního stolu, při jídle nedělejte jiné činnosti.
  • S jídlem nespěchejte, vychutnávejte si ho.
  • Omezte solení už při přípravě pokrmů, nedosolujte ani na talíři.
  • Respektujte správné rozložení energetického příjmu během dne: snídaně 20 – 25 %, dopolední svačina 10 %, oběd 30 – 35 %, odpolední svačina 10 %, večeře 25 %.

 

 Zdroj: www.zijzdrave.cz

Naučíme vás žít zdravěji.