• 2 středně velcí pstruzi (cca 200 g 1 pstruh)
  • Sůl
  • 30 g másla
  • 20 g opražených mandlí
  • 100 ml sladké smetany
  • 1 citron
  • Petrželová nať
  • 100 g bezlepkové mouky

Vykostěné pstruhy omyjeme, osolíme a obalíme v bezlepkové mouce. Z každé strany opékáme asi 5 minut na másle. Pak je vyjmeme z oleje a položíme na mísu. Do vroucího másla přidáme očištěné, po délce nasekané mandle, chvíli zapékáme a před dokončením přidáme smetanu. Hotovou omáčkou polijeme pstruhy. Ozdobíme citronem a petrželovou natí.

 

 

Únavu může vyvolávat lepek

Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku

Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků.

.