• 200 g libového vepřového masa
  • 100 g hlávkového zelí
  • 100 g pórku
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička koření Podravka
  • 1 lžička solamylu
  • 1 bílek
  • 20 g oleje
  • 1 lžíce octa
  • Sůl

Maso nakrájené na nudličky naložíme do směsi ze sójové omáčky, trochy vody, bílku a solamylu. Zelí nakrájíme na jemné nudličky, osmahneme na troše oleje a osolíme. Za stálého míchání dusíme asi 8 minut. Na druhé pánvi rychle osmažíme naložené maso. Pak zelí a maso smícháme a ještě krátce podusíme. Přidáme pórek nakrájený na dlouhé nudličky, okořeníme a chuť zvýrazníme octem. Podáváme s rýží.

 

 

Diabetik nemusí držet přísnou dietu

Dnes existují dva přístupy k dietě při tomto onemocnění. První – konzervativní – nařizuje nekompromisní zásady životosprávy. Diabetici mají přísný režim a zcela se vyhýbají sladkým jídlům i příliš kalorické stravě.

Moderní poznatky ale umožňují přistupovat ke stravování trochu jinak, volněji. Toto pojetí má však také své zákonitosti, nemocný musí velice dobře znát svůj organismus, hlavně si musí častěji měřit glykemii a znát reakce na různá jídla. Za těchto podmínek si může dovolit v podstatě jakoukoli rozumnou stravu, dokonce i sladkosti, pokud za to "zaplatí" dostatkem pohybu a správnou kompenzací. Více se dozvíte v tomto článku.