• Těsto:
  • 220 g bezlepkové mouky
  • 100 g studeného másla
  • velká špetka soli
  • 3 lžíce studené vody
  • Náplň:
  • 300 g pórku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 150 ml mléka
  • 100 g smetany
  • 3 vejce
  • sůl, pepř
  • 50 g strouhaného parmezánu

Z mouky, másla, vody a soli vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme asi hodinu odpočinout v ledničce.

Poté těsto rozválíme a vložíme ho do dortové formy,  vyložené pečícím papírem. Vytvoříme asi 2cm vysoký okraj.

Pórek očistíme, omyjeme a nakrájíme na proužky, které podusíme na rozehřátém oleji.

Mléko rozšleháme s vejci a smetanou, okořeníme solí a pepřem a vmícháme do něj pórek a sýr. Hmotu dáme na těsto a pečeme v předehřáté troubě při 180°C 30 – 40 minut.

Přečtěte si také:

Zbavte se stresu. Snížíte riziko nachlazení.

na Ordinace.cz

Únavu může vyvolávat lepek

Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku

Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků.

.