Poškození jater může způsobit celá řada látek: organická rozpouštědla, soli těžkých kovů, polyvinylchlorid, chemické postřiky, ale i některé léky.

„Vůbec nejvýznamnějším problémem v našich socioekonomických podmínkách je vysoká konzumace alkoholu,“ zdůrazňuje MUDr. Pavel Drastich. Alkoholiky často postihuje cirhóza jater.

„Další kapitolu jaterních onemocnění představují hepatitidy – infekční žloutenky. V současnosti se rozrůstá celá abeceda žloutenek, z nichž nejdůležitější je hepatitida A přenášená při špatných hygienických podmínkách a dále hepatitida B přenášená krví či jejími deriváty a pohlavním stykem a hepatitida C, jejíž přenos se děje především krevní cestou.“  Více se o hepatitidách dočtete v dalším článku  a také můžete získat informace, jak ji poznáte.

Proti prvním dvěma druhům se lze bránit očkováním, proti hepatitidě typu C dosud účinná očkovací vakcína chybí.

„K virovým jaterním onemocněním patří i mononukleóza, zde však zřídkakdy dojde k významnějšímu poškození jaterního parenchymu,“ uvádí MUDr. Pavel Drastich.

Játra jsou velice důležitým orgánem, označovaným často za chemickou laboratoř těla. Jsou bohatě prokrvená, za minutu jimi proteče asi 1,5 litru krve. Jsou také vybavená obrovskou regenerační schopností, a tak se péče o ně určitě vyplatí.

Péče o játra se vyplatí

Jaterní onemocnění nejsou vůbec vzácností a často se vyskytují i v chronické formě vyžadující dlouhodobá léčebná opatření. Játra ničí jak chemické látky, tak i infekce – hepatitidy. Největším nepřítelem je ale alkohol. Více o nemoci se dovíte na www.ordinace.cz.