Kolem hubnutí se šíří spousta pověr. Například: když potřebuji shodit několik kil, musím vynechat tuky… Je jedno, jestli používám máslo nebo margarín, po obojím se tloustne stejně… Jak je to ale doopravdy?

Vyřadit tuky z jídelníčku úplně? Nesmysl!

Je pravda, že pokud potřebujete snížit svou tělesnou hmotnost, není možné to s příjmem tuků v jídelníčku přehánět. Vynechat tuky úplně, je ale nesprávné, protože tuky mají pro naše zdraví svůj význam – jsou zdrojem nezbytných mastných kyselin, umožňují vstřebávání vitaminů A, E, D, K a podobně.

Navíc přítomnost tuku v potravě snižuje její glykemický index. Pokud jíte stravu téměř bez tuku, ale naopak založenou na sacharidových potravinách, počítejte s tím, že budete mít častěji hlad a nakonec toho sníte daleko více. Navíc si tělo dokáže přebytek sacharidů snadno přeměnit na tuk. Z tuků bychom měli správně přijmout asi 25- 30 % celkové energie.

Pozorně si všímejte i složení potravin – ty s velmi nízkým obsahem tuku („light“ potraviny) mají často podobnou energetickou hodnotu jako jejich tučnější alternativy, například díky vyššímu obsahu cukrů – ať už jednoduchých nebo škrobů.

Máslo nebo margarín?

Záleží na tom, jaký je obsah tuku v konkrétním výrobku. Ani všechna másla nemají stejný obsah tuku a tedy stejnou energetickou hodnotu.

Některé margaríny mívají oproti máslu obsah tuku nižší, třeba i jen 25 %, neobsahují cholesterol a zastoupení jednotlivých mastných kyselin je pro zdraví výhodnější.

 

Zdroj: www.viscojis.cz/teens

Hubněte zdravě, tedy postupně

Lékaři doporučují snižovat váhu maximálně o jeden kilogram týdně. Pak hubnete tuk a ne svalovou hmotu a také neztrácíte vodu.