Je maso exotických zvířat zdravé? A pomůže nám na klouby víc ovar, nebo potravinové doplňky? Na tyto a další otázky odpovídal odborník na metabolické poruchy MUDr. Štěpán Svačina, DrSc., přednosta 3. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Zároveň vyvrací některé mýty spojené se stravováním a také se s vámi podělí o recept na své oblíbené jídlo Zaječí předek načerno s velkým Bavorským třeným knedlíkem.

MUDr. Štěpán Svačina

Jaký máte vztah k jídlu?

Pozitivní, jím rád a často i nezdravá jídla.

Něco vám není po chuti? 

Zajímavé je, že dnes se vyhýbám těstovinám, které představují poměrně zdravé  jídlo.  Zřejmě kvůli těm novým těstovinam italského typu. Mám rád klasické šunkofleky či nudle mákem.

V poslední době sledujeme boom chovu klokanů, krokodýlů nebo pštrosů. Jak hodnotíte jejich masa?

Masa divokých zvířat jsou obecně zdravější a obsahují méně tuku. U domácích zvířat došlo šlechtěním spíše ke kumulaci tuku.  Tedy uvedené tři typy mas jsou dnes zdravé. Pokud by byla zvířata dále šlechtěna  k chovu a pokud by se málo ve výbězích pohybovala, stalo by se jejich maso určitě méně zdravé.

Pomáhají nám na klouby více jídla jako vařené koleno nebo sulc, želatinoví medvídci, nebo jsou lepší různé doplňky stravy?

Sám  jsem v této oblasti velmi skeptický.  Kloubům  prospívá pestrá strava a myslím, že nejen zmíněné potraviny, ale i potravinové doplňky nemají žádný efekt navíc.

Můžou si lidé nad padesát let pomoci stravou k tomu, aby jejich mozek pracoval ještě dlouho dobře? Pomáhají třeba ořechy?

Život  prodlužuje, a tedy i mozku prospívá, především omezení příjmu kalorií a nikoli konkrétní  potraviny jako třeba ořechy.

Jsou barviva v ovocných čajích zdraví škodlivá?

Veškerá  v potravinářství používaná barviva jsou sledována a jsou bezpečná.

Platí poučka, že mléko je jen pro mláďata, ale pro dospělé už ne?

Pokud nemá nemocný deficit střevního enzymu laktázy pak mu příjem mléka nevadí.  Tato nemoc  může být získaná a může se objevit až v dospělosti.  Odtučněné mléko je poměrně zdravá potravina i pro dospělého.  Staré české přísloví „Mléko na rakev víko“ je spíše alibistickou průpovídkou pivařů.

Obchody jsou v současnosti doslova plné zeleniny a ovoce. Co by ale měl jíst Středoevropan? A jak je to se sezonními plody; máme v zimě jíst například jahody?

Všechny druhy ovoce, včetně citrusových plodů, a zeleniny jsou  zdravé, kontroly jsou přísné, proto by neměly obsahovat nic škodlivého, a proto je můžeme konzumovat kdykoli, pokud jsou správně skladovány.