„Sním prakticky všechno, i maso. Jen musí být libové. Tučné věci nemám rád,“ zamýšlí se olympijský vítěz 1980, účastník MS 1982, Fotbalista roku 1984 a někdejší skvělý záložník Sparty Jan Berger.

Jídlo Jan Berger nikdy neřešil, protože se v roce 1976 – ve svých dvaceti letech – oženil s expertkou na vaření. „Vzal jsem si holku z Břevnova, Dagmar Vondráčkovou. A Dáša byla kuchařka,“ říká fotbalista s tím, že i tak v jídle nikdy nebyl vybíravý.

Pokud jde o pití, Jan Berger o něm mluví zcela otevřeně, navzdory tomu, že kvůli němu skončil během své fotbalové kariéry na pětatřicet dnů ve vazební věznici a v pražské léčebně U Apolináře absolvoval léčení u legendárního docenta Skály. „Nejsem úplný abstinent. Když mám nějakou oslavu, dám si skleničku vína. Ale nikdy se neopiju,“ upozorňuje.

„Nikdy jsem nebyl typický alkoholik. Pil jsem třeba dvakrát do měsíce. Jenže byla smůla, že jsem byl na očích.“ Kvůli tomu také v říjnu 1982 skončil ve vazbě. „Za trestný čin výtržnictví, útoku na veřejného činitele, a hlavně hanobení republiky a jejího představitele,“ líčí Jan Berger.

A jeho oblíbené jídlo? Zapékané brambory po švýcarsku. Tento recept získali s manželkou během svého působení ve Švýcarsku. „Od správce tenisových kurtů, od něhož jsme areál ve Schlierenu u Curychu v devadesátých letech přebírali,“ říká Jan Berger.